När båtsäsongen startar vaknar även båt- och motortjuvarna på allvar. För januari månad visar statistiken 25 procents ökning av båtrelaterade stölder jämfört med samma period 2016.
Båtägare kan göra en hel del för att försvåra för tjuven. Att skruva loss dyrbara drev och växelhus från motorn på en båt tar bara några minuter för tjuven. Detsamma gäller stöld för av GPS och annan elektronisk utrustning. Det tar heller inte lång tid att koppla för ett släp och frakta iväg båten eller att stjäla den från båtplatsen om den inte är ordentligt fastlåst.
Om båten inte snabbt kan kopplas till en ägare kan polisen heller inte göra mycket för att stoppa tjuven vid en kontroll på vägen. Det är därför viktigt att båten är märkt så att ägaren kan spåras.
– Det finns en hel del man som båtägare kan göra för att försvåra för tjuven men många gånger hoppar man över de enklaste saker, som att t ex sätta ett kulhandskelås på släpkärran när man ställer upp båten eller att man använder för dåliga lås när man låser fast den vid bryggan, säger Pia Lindström, på SSF Stöldskyddsföreningen.
Tjuvarna är ute efter föremål som snabbt kan säljas vidare, till exempel GPS-utrustning och annan elektronik. Det är därför viktigt att också tömma båten på värdesaker när man lämnar den.
Tips inför båtsäsongen
- Lås fast båten med certifierat hänglås och kätting i klass 3. Stävöglan ska ha samma klass.
- Lås utombordsmotorn med certifierat båtmotorlås alternativt hänglås och kätting i klass 3.
- Lås trailer med certifierat/godkänt kulhandskelås eller hänglås och kätting i klass 3.
- Stöldskyddsmärk drev, växelhus, trailer och elektronisk utrustning med till exempel Securmark eller DNA-märkning.
- Starta båtsamverkan.
Fler tips: www.stoldskyddsforeningen.se
Källa: Stöldskyddsföreningen.
Bildtext: Bild från stöld i Fiskebäckskil. Foto: Thomas Andersson.