Att få utombordaren stulen är på väg att bli den enskilt vanligaste försäkringsskadan för svenska båtägare. Bakom stölderna ligger internationella ligor och Svedea menar att regeringen inte vidtar tillräckliga åtgärder för att stoppa utförseln av stöldgods. Att göra det möjligt för tullen att ingripa skulle bespara svenska försäkringstagare hundratals miljoner årligen.
Båtmotorer och annat stöldgods fortsätter att föras ut ur Sverige i växande omfattning. Bara när det gäller båtmotorer uppgår värdet av det stulna till närmare 200 miljoner kronor årligen. En förbättrad gränskontroll skulle försvåra för de internationella stöldligor som ligger bakom stölderna men i tullens uppdrag ingår inte att förhindra utförsel av stöldgods.
Inrikesminister Anders Ygeman har den 7 december svarat på en fråga från riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng om vad regeringen tänker göra för att motverka antalet stölder av båtar och båtmotorer. I sitt svar framhåller Ygeman att han känner förtroende för polisens arbete med brottsbekämpning och att han inte bedömer att det i dagsläget finns några särskilda åtgärder som regeringen bör vidta.
– För de båtägare som genom sin försäkringspremie betalar notan är Ygemans svar illavarslande. När flertalet av de båtmotorer som stjäls lämnar landet är det enögt att enbart hänvisa till att polisen gör ett gott arbete och bortse från möjligheten att låta Tullverket utöva utförselkontroll. Vad regeringen borde göra är att arbeta för ett förändrat regelverk som gör det möjligt för tullen att stoppa tjuvarna vid gränsen, säger Göran Södergren produktchef för båtförsäkring hos Svedea.
Källa: Svedea.
Håller helt med att Tullen borde få befogenhet och resurser att kontrollera från Sverige utgående gods.
När sedan inrikes minister Anders Ygeman svarar att han har fullt förtroende för polisen att dom klarar upp stölder och förebygger brott. Det är något av det mest naiva jag hört!!
Polisen har inga sådana resurser, när jag blev utsatt för inbrott i min båt och ringde polisen så sa dom följande :
Vi tar gärna emot din anmälan men vi kommer inte att göra någonting åt den, Du får kontakta ditt försäkringsbolag.
När jag frågade varför dom inte gör något åt det så blev svaret, det är inte våran prioritet.
Vid det inbrottet så blev jag av med 2 st Andersen ST46 winchar med mera. Åverkan vid inbrottet var betydande.
Det lämnar en kkänsla av maktlösehet och otrygghet efter sig, Nu demonterar jag dom nya Wincharna själv när jag tar upp båten.
Men känslan av otrygghet finns kvar och tar bort en del av glädjen av att ha båt.
Så gör det svårare att komma ut från Sverige med stöldgods och en polismyndighet med resurser att utreda stölder.
Som det är nu så är ju stölder av motorer och utrustningar från båtar i det närmaste riskfritt för tjuven.
ingen bra utveckling!! Men Anders Ygeman bryr ju sig inte, vad är det för signaler??
/Jimmy Sjöö