21 december, 2016

Ror runt Svalbard för klimatet

Isarna i Arktis smälter. En expedition som tidigare inte varit genomförbar är idag fullt möjlig. Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist sätter fokus på klimatförändringarna genom att ro från Tromsö, över Norra ishavet och runda Svalbard via ett tidigare permanent istäckt område.

De genomför den 350 mil och två månader långa expeditionen i en sju meter lång roddbåt byggd för oceaner och räknar med att färdas i snitt sju mil per dygn. De ror växelvis dygnet runt.

Row around Svalbard är en polarexpedition med syfte att visa svenska skolelever hur Arktis förändras, i både film och bild. Smältande polarisar, hotade djurarter och polarupptäckare som Andrée är några ämnen. Under expeditionen publiceras filmer och bilder i sociala medier. Avsikten är även att samla in ett underlag till en pedagogisk plattform som ska göra bilden av vad som sker här tydlig och lättillgänglig för skolelever.

– Vi vill visa och synliggöra Arktis drastiska förändring i nutid och låta skolelever ta del av klimatförändringarnas påverkan i ett spännande koncept, säger Sören.

Informationsdelen av projektet påbörjades under Musikhjälpen 12 december (09.00), då de rodde från stadshuset i Stockholm till glasburen i Örebro.

Expeditionen startar 19 juli 2017. Teamet kommer att medverka på Vildmarksmässan i Älvsjö 10–12 mars.

Övre bilden: Det mildare klimatet gör det möjligt att ro runt Svalbard. Det ska Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist göra i den här båten.