1 december, 2016

Stor och snabb daycruiser från Keizer Yachts

Holländska Keizer Yachts är ett av alla företag som har världspremiär för en ny båt på Boot Dusseldorf 2017 i januari. Deras nya, stora daycruiser på 14 m är kapabel för farter upp till 40 knop. Båten byggs av tyska Bavaria Yachtbau.

För Keizer Yachts är det världspremiär inte bara för en båtmodell utan för ett helt nytt båtmärke. Den moderna runabouten Keizer 42 påminner om nya Nimbus 305 Drophead, men till skillnad från den halvplanade Nimbusen är detta en helplanande och mycket snabbare båt.

Enligt varvet står den nya 42-fotaren för en helt ny nivå vad gäller utrymmen och komfort till ett konkurrenskraftigt pris. Därmed hoppas Keizer Yachts att kunna skapa en ny och egen nisch på marknaden för alla som vill ha en stor och social båt.

Båtmärket har skapats av båtentusiasterna Siep Keizer och Jos Brehler, som har förberett sin satsning i flera år. De har båda erfarenhet av båtbranschen på internationell nivå.

– Det var min dröm att utveckla en båt som inte bara är fantastiskt snygg utan också praktisk och överkomlig, säger Siep som ansvarar för designen tillsammans med det holländska yachtföretaget Vripack.

Enligt Jos Brehler finns det inte någon båt som kommer i närheten av Keizer 42. Båtens styrkor ligger dimensionerna med stora innerutrymmen till ett förhållandevis bra pris. Enligt varvet kostar båten cirka hälften av jämförbara modeller från andra båttillverkare. Priserna börjar på 235 000 Euro plus moms.

Prisnivån är möjlig tack vare serieproduktion hos Bavaria Yachtbau och en annorlunda modell hur de arbetar med återförsäljare.

Keizer 42 är inspirerad av en traditionell runabout, men med en mer modern drivlina i aktern. Köpare kan välja mellan diesel med två Volvo Penta D4 motorer (2x 300 hk), två D6 (2x 400 hk) eller Mercury bensinmotorer på 2×320 hk. Beroende på motorval kan båten nå en toppfart på 40 knop.

En av nyheterna i båten är den fullständigt platta durken. Detta har vi sett i flera år på främst större segelbåtar, men nu kommer det alltså även i motorbåtar.

Båten har ett öppningsbart tak och stora ytor för den som vill umgås med kompisar eller bara solbada. Pentryt är placerat i sittbrunnen.

Under däck finns bland annat en stor ägarkabin med två soffor och en king size säng. Ståhöjd under däck är 1,90 m. Båten har även en gästkabin med två bäddar.

De första exemplaren av Keizer 42 är redan sålda inför premiären på Düsseldorf Boot 2017 (hall 5, stand E21).

Tekniska fakta
Längd: 13,42 m
Skrovlängd: 12,99 m
Bredd: 3,99 m
Design: Vripack
Båtbyggare: Bavaria Yachtbau
CE-klass: B
Personer: 12
Toppfart: 40 knop
Bränsle: 1 200 liter
Vatten: 250 liter
Hålltank: 120 liter
Material: GRP vacuuminjicerad plast
Pris: Från 240 000 Euro plus moms

Info: http://www.keizeryachts.com