25 november, 2016

Pengar och verksamhet de viktigaste frågorna

Rapport Extra Båtriksdag och Unionsråd 19–20 november

Pengar från Svenska Sjö och en förändrad verksamhetskalender för Svenska Båtunionen stod på programmet vid Unionsrådet med extra Båtriksdag, som hölls 19–20 november.

Den extra Båtriksdagen och sedvanligt Unionsråd hölls på Djurönäset konferensanläggning i Värmdö kommun. Cirka 75 delegater inklusive styrelse, valberedning och chefredaktör hade hörsammat kallelsen. Djurönäset är en enastående anläggning intill en av farlederna in till Stockholm, endast cirka 45 min bussresa från Stockholm.

Den extra Båtriksdagen var utlyst för att fastställa nya direktiv som bland annat reglerar Båtriksdagens och Unionsstyrelsens genomförande samt Unionsstyrelsens och valnämndens arbete. Ändringen av direktiven den här gången innebär att SBU även ska stå för delegaternas övernattningskostnader vid Unionsråd och Båtriksdag.

Vid Unionsrådet behandlades två viktiga frågor jämte verksamhetsplan för 2017 och ny kommunikationsplan för alla anslutna medlemmar i SBU.

Första frågan i ett grupparbete var… ”Hur fördela utdelade medel från vårt försäkringsbolag Svenska Sjö?”.

Det fanns många goda idéer om hur medlen kan fördelas för att komma hela organisationen till del. Att skjuta till medel till den årliga verksamheten som idag betalas av medlemsavgifter fanns det inget gehör för, men gärna möjlighet att ansöka om medel för speciella projekt för till exempel en bättre miljö, sjösäkerhet och ungdomsverksamhet. Unionsstyrelsen kommer att presentera en proposition vid Båtriksdagen 2017, som hålls i Östersund.

Den andra frågan är en idé om att förändra SBU verksamhetsordning så att val av ledamöter till Unionsstyrelse och fastställande verksamhet och budget för kommande år sker innan ett årsskifte och starten av nytt verksamhetsår. Det innebär att verksamhetsåret kan innehålla två Båtriksdagar men med lite olika innehåll samt att Unionsrådet, om det ska vara kvar, får äga rum tillsammans med en Båtriksdag. En arbetsgrupp är tillsatt.

Verksamhetsplanen för 2017 är ett omfattande dokument med både verksamhetsmål, vad som ska göras och budget för detta. Ambitionerna är höga och det framhölls att målen med vår verksamhet måste vara mätbara. Det är viktigt att SBU har ett par frågor som man driver med kraft och som får genomslag i riksmedia. Vidare meddelade skattmästaren att det inte finns några planer på att höja medlemsavgifterna för 2018.

Till sist presenterade Lisa Possne Frisell, SBU:s kommunikatör, en omfattande kommunikationsplan för hela Båtunionen som berör både klubbar, förbund och centrala SBU. Hemsidan kommer att få en ny layout och ska bli mer informativ med dagliga uppdateringar.

Sammanfattningsvis var det en bra helg tillsammans med goda idéer, fruktbara grupparbeten och många nya ansikten.

Text: Lars Afzelius

Foto: Unionsrådet hölls med extra Båtriksdag hölls på Djurönäset på Värmdö utanför Stockholm.