3 november, 2016

Retroklassiker med dubbla utombordare

Med dubbla utombordare på vardera 300 hk är den här retroklassikern både snabb och snygg. Den har joystickstyrning, stabilisering med Seakeeper och är modernt byggd.

Det är Zurn Yacht Design (grundat 1993) som tillsammans med båtföretaget MJM har tagit fram denna retroklassiker med det mystiska namnet MJM Yachts 35Z project. Båten har premiär vid Fort Lauderdale International Boat Show 2016, som är öppen 3–7 november.

Zurn Yacht Design säger att de har uppnått just det som så många båtbyggare vill lyckas med. Båten gör över 50 miles/h (43 knop) och har en räckvidd på över 300 Nm vid en marschfart på drygt 30 knop.

Som så många andra nya båtar idag byggs den här för utombordsmotorer. Förklaringarna är flera. Dels så slipper båtbyggaren och återförsäljaren binda kapital i motorer tills båten ska levereras, dels så vill många ha den körglädje som en stark utombordare har. Tyvärr är utombordarna dock inte lika miljövänliga som en modern inombordsmotor.

Till den här båten används helt moderna byggmetoder. Det innebär epoxy och komposit för ett starkare och lättare skrov med längre hållbarhet. Båten har ett relativt djupt v-format skrov med 20 graders bottenvinkel och lång vattenlinje.

Det är gott om plats i den relativt öppna båten, både på däck och i sittbrunnen med tillhörande akterutrymme. Dessutom har båten små finesser som ett fast tak som kan kompletteras med olika fönsterarrangemang, smidig ingång via badbryggan med mera. Framrutorna är även helt öppningsbara.

Under däck finns bland annat två fullängdskojer och den som behöver extra sovplatser kan bädda upp i kabinen.

En traditionell motorisering för det här varvet hade varit dieselmotorer och Hamilton Jet Drives vattenjet, men med utombordare känns båten modern och är mer lättdriven.

 

Tekniska fakta

Längd:                       10,85 m

Bredd:                       3,35 m

Djup:                          0,97 m

Bottenvinkel:             20°

Motorer:                     2×300 hk utombordare

Vikt:                           5 300 kr

Bränsle:                     946 liter

Vatten:                       220 liter

Toppfart:                    43 knop

Räckvidd:                  350+ Nm

Info: www.zurnyachts.com