25 oktober, 2016

Världsmästarinnan Anna Östling kan vinna årets WIM Series

Bara en månad efter VM-guldet i matchracingsegling i Sheboygan, USA, har Anna Östling tagit med sig sin besättning till Korea, med ambitionen att bocka av nästa mål för året. Vid Busan Cup Women’s International Match Race kan Anna & Co nämligen redan nu säkra totalsegern i WIM Series 2016, före den sista deltävlingen på Amerikanska Jungfruöarna i december:

– Vi har två tävlingar kvar och superfina förutsättningar, så vi ska ta chansen att göra allt så bra vi bara kan, kommenterar Anna Östling.

Östling och hennes besättning har haft ett helt fantastiskt år så här långt. De inledde sommaren med en seger i årets premiär för Women’s International Match Racing Series (WIM Series), den finska deltävlingen Helsinki Women’s Match, där de slog fransyskan Pauline Courtois i finalen. I augusti bröt de fem år av dansk dominans i Lysekil Women’s Match, när de slog amerikanskan Stephanie Roble i en målfotofinal och Camilla Ulrikkeholm Klinkby slutade fyra:
”Att vinna inför all hejande hemmapublik på berget i Lysekil har vi drömt om sedan vi började med matchracing. Vi har varit nära så många gånger, men nu fick vi äntligen till det. Det var helt magiskt, säger Östling.

Det svenska lagets segerrad fortsatte för en månad sedan i Buddy Melges Challenge i Sheboygan, USA. I en oerhört spännande final mot fransyskan Anne-Claire Le Berre lyckades Östling & Co ta sin tredje raka seger på WIM Series. Just det evenemanget hade dessutom VM-status, så Anna Östling och systrarna Annie och Linnea Wennergren kunde åka hem med guldmedaljerna runt halsen:
– Vädret sköt upp tävlingen så vi seglade 29 matcher på tre dagar. Jag har nog aldrig varit så slut efter en kappsegling, men nu har vi kört några pass och känner oss riktigt sugna igen, berättar Östling, som under måndagen testade tävlingsvattnen vid Haeundae Beach i Busan.

Med tre delsegrar av tre möjliga har Team Anna nu maximala 75 poäng, och leder förstås WIM Series överlägset:
– Aldrig tidigare har en besättning vunnit tre evenemang samma säsong, och segrarna har inte på något sätt varit enkla, kommenterar WIM Series Manager Liz Baylis.

Östlings klubbkamrat från GKSS i Göteborg, Caroline Sylvan, ligger trea på 48 poäng, samma som tvåan Pauline Courtois. Bakom dem har Stephanie Roble och holländskan Renée Groeneveld 40 poäng vardera, medan Camilla Ulrikkeholm Klinkby ligger sexa på 38 poäng:
– De här lagen kämpar om segern, men Östling kan definitivt styra sitt eget öde, förklarar Liz Baylis.

Med veckans tävling Busan Cup Women’s International Match Race, och Carlos Aguilar Match Race på Amerikanska Jungfruöarna i december som det sista evenemanget i 2016 års WIM Series, har Baylis noggrant gått igenom förutsättningarna. Här är hennes analys:

Om Team Anna Östling slutar sexa eller sämre i både de återstående tävlingarna så slutar de på maximalt 89 poäng (genom att räkna bort ett av de resultaten och räkna det andra).
Placerar sig Östling & Co femma eller bättre i någon av de återstående tävlingarna stannar de på 91 poäng, och ingen annan kan nå så högt. Då är alltså totalsegern i WIM Series 2016 säkrad.
Groeneveld eller Roble kan skrapa ihop 90 poäng om någon av dem vinner båda de återstående tävlingarna, men då måste Östling vara sexa eller sämre i båda för att tappa totalsegern.
Ulrikkeholm Klinkby kan ta titeln genom att vinna båda de återstående tävlingarna, men då måste Östling sluta sjua eller sämre i båda.
Courtois kan ta titeln genom att vinna båda de återstående tävlingarna, men då måste Östling sluta åtta eller sämre i båda.
Slutligen kan även Sylvan ta titeln genom att vinna båda de återstående tävlingarna, men då måste Östling sluta elva eller sämre i båda.
Helt klart är Anna Östlings chanser till totalsegern i WIM Series mycket goda, men för att inte vara beroende av andras resultat måste det svenska laget som sämst sluta femma i Busan. Det ser förstås realistiskt ut mot bakgrund av årets strålande resultat, men så sent som i fjol var de sjua i den koreanska regattan:
– Vi kan inte tillåta oss att tänka att vi har en fördel som har seglat så bra hittills. Vi måste ta en match i taget och göra allt så bra vi kan. Då kan vi nå långt, avslutar den svenske skepparen.

Busan Cup Women’s International Match Race inleds med round-robin (alla möter alla) tisdagen den 25 oktober, och avslutas med finalerna lördagen den 29 oktober.

Ställning i WIM Series 2016 efter tre deltävlingar av fem (skeppare, nationalitet, WIM Series poäng):
1. Anna Östling, SWE, 75
2. Pauline Courtois, FRA, 48
3. Caroline Sylvan, SWE, 48
4. Stephanie Roble, USA, 40
5. Renée Groeneveld, NED, 40
6. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 38
7. Anne-Claire Le Berre, FRA, 22
8. Marinella Laaksonen, FIN, 21
9. Lotte Meldgaard, DEN, 18
10. Samantha Norman, NZL, 14
11. Sanna Häger, SWE, 14
12. Alexa Bezel, SUI, 12
13. Rikst Dijkstra, NED, 12
14. Nicole Breault, USA, 10
15. Johanna Bergqvist, SWE, 10
16. Antonia Degerlund, FIN, 10
17. Elizabeth Shaw, CAN, 8
18. Susanna Kukkonen FIN, 8
19. Diana Kissane, IRL, 7
20. Sanna Mattsson, SWE, 5
Bilden:

Anna Östling och hennes besättning kom sjua i Busan i fjol. För att säkra totalsegern i WIM Series 2016 redan nu, måste svenskorna segla bättre än så i årets upplaga av den koreanska tävlingen. Den startar på tisdagen. Foto: Kim Wolf/WIM Series.