Volvo Ocean Race satsar ordentligt på storytelling och sitt Onboard Reporter programme i nästa race. Till nästa segling jorden runt kommer reportrarna ombord inte att vara bundna till en enda båt, utan kan arbeta som oberoende journalister och välja vilket team de följer.
Det var en stor förändring när Volvo Ocean Race för några år sedan satsade på att ha en reporter med på varje båt. Det är ett otroligt tufft jobb, där svenskarna Gustav Morin från Hamnen.se och Anna-Karin Elled från Search magazine är två av dem som har fullföljt ett helt race som mediapersoner.
Den fjärde omgången av mediaprogrammet – Onboard Reporter (OBR) programme – innebär de mest radikala förändringarna hittills:
– Volvo Ocean Race anställer en grupp OBR, som kan jobba på alla de deltagande båtarna. Det innebär att arbetet måste starta snarast.
– OBR kommer att matchas i förhållande till respektive teams sponsorer.
Inför Volvo Ocean Race 2017-18 ska därför ett team med 10–12 Onboard Reporters anställas. De måste vara flexibla och beredda att ställa upp på de mycket tuffa förhållanden under långa delsträckor och väldigt tufft väder.
– Vi håller redan på att träna med dem som är tänkbara kandidater. Det blir lite som att agera krigsreporter när de ska rapportera live från kappseglingen, säger Volvo Ocean Races vd Mark Turner.
Tävlingsledningen hoppas kunna del en mycket större andel av det material som reportrarna producerar. I förra racet delades 5%, till nästa omgång hoppas de på 15%.
Särskilda reportrarna har använts ombord sedan racet 2008-09. Rollen döptes om till Onboard Reporter 2014-15.
I år kom det ansökningar från 126 länder om att få vara med, många av dem med väldigt hög kvalitet. Varje Onboard Reporter har tillgång till mörkerkamera, vanliga kameror, drönare med 360 grader, Internet m m.
Bilden:
Dongfeng Race Team i Volvo Ocean Race. Foto: Yann Riou.