12 oktober, 2016

Volvo Ocean Race utökar till åtta båtar

Det blir minst åtta båtar till Volvo Ocean Race 2017-18. Organisationen bakom racet bekräftar att de ser ett starkt ökat intresse  för kommande tävling. Den senaste, åttonde båten byggs nu hos Persico Marine i Italien.

Eftersom de båtar som används är entypsbåtar (One Design class) blir även den senaste båten identisk med de tidigare sju Volvo Ocean 65:orna på alla sätt. Båten ska sjösättas i maj nästa år, fem månader innan starten av nästa upplaga. Teamet som ska tävla med båten ska offentliggöras tidigt 2017.

– Det är spännande att välkomna ännu en båt till vår flotta, särskilt som detta inte var så väntat, säger Nick Bice, Director of Boats and Maintenance hos Volvo Ocean Race.

– Vi har ett mycket bra upplägg inför nästa race med fler båtar än i senaste upplagan. Det blir dock inga fördelar för dem som seglar med den nya båten. De är identisk med de övriga sju båtarna som vi använder.

Alla de Volvo Ocean 65 som redan har byggts är avsedda att klara minst två omgångar av Volvo Ocean Race. De kanske till och med klarar en tredje omgång md tanke på att båtarna var i bra kondition vid den senaste målgången.

Persico Marine är huvudansvarigt för bygget av den nya båten. De har tillgång till samma formar, material och processer som för övriga Volvo Ocean 65. När båten är färdigställd kommer den att levereras till båtvarvet i Lissabon, där den ska testas ordentligt inför regattan.

En grundlig genomgång genomförs för närvarande med de övriga sju Volvo Ocean 65. Det är nödvändigt för att vara säkra på att båtarna och alla tillbehör håller för ytterligare 45 000 Nm jorden runt.

Volvo Ocean Race startar från Alicante i oktober 2017 och går i mål i The Hague åtta månader senare efter att ha varit i totalt elva städer.

 

Foto: Ainhoa Sanchez, Rick Deppe, Marc Bow / Volvo Ocean Race.