5 oktober, 2016

Allsvenskt seglingskval i Båstad

I helgen (7-9/10) är det dags för kval till Allsvenskan Segling. Båstad och Laholmsbukten är skådeplatsen där sju klubbar ska göras upp om tre platser i Allsvenskan 2017.

kval-till-allsvenskan-segling-160904-allsvenskan-1

Allsvenskan Segling 2016 är avgjord, så tillvida att Cape Crow Yacht Club från Hönö utanför Göteborg vann före fjolårsmästarna från KSSS. Men nu ska det avgöras vilka lag som kommer in i seglingens finrum och får vara med i Allsvenskan nästa år.

Oxelösunds Segelsällskap och Stockholms 606-klubb hamnade under strecket i år och måste nu kvala för att försöka hålla sig kvar. De utmanas av; Lommabuktens Seglarklubb, Råå Jolleklubb, Rörviks Segelsällskap, Stockholms Segelsällskap och Särö Båtklubb.

Några av dessa var med och kvalade även 2015. Bland de som gör ett nytt försök är Råå som var elva i kvalet förra året.

– Vi har bytt plattform och har i år ett större underlag av seglare att välja bland. Så nu är målsättningen att gå upp i allsvenskan och sedan öka nivån på kappseglingen i Råå och hela Helsingborgsområdet, säger Bengt Larsson från Råå Jolleklubb och fortsätter:

– I fjol var vi lite irriterade att vi inte kom in i allsvenskan. Vi slog till och med Cape Crow i första seglingen, fast sedan gick det inte lika bra. Men nu har vi tränat hårt och vi har ett riktigt bra lag, så jag tror att vi klarar det den här gången.
Oxelösunds SS var bland de tre som hamnade understrecket i årets allsvenska. Men de satsar hårt på att bli kvar och i deras lag i helgen ingår bland andra Sveriges bästa kvinnliga jolleseglare, Josefin Olsson, som blev sexa på OS i Rio i Laser Radial, för drygt en månad sedan.

De tre klubbar, som placerar sig i toppen av resultatlistan bjuds in till Allsvenskan Segling 2017. Fyra deltävlingar planeras under 2017, precis som under 2016. Datum och platser för nästa års seglingar bestäms 31 oktober.

Helgens tävlingar startar på lördag kl. 09:00 och kan följas på plats eller via SAP:s livetracking på nätet – www.allsvenskansegling.se

 

Bild från avslutningen i Göteborg i september. Foto: Daniel Stenholm.