22 september, 2016

Snygga linjer för framtidens båtar

Holländska Guido de Groot Design är ett av de ledande designföretagen för båtar och yachter av alla slag. Här är en del av deras pågående och kommande projekt. En del är riktigt snygga retroklassiker. 90-fotaren VQ90 Veloce är god för 55 knop!

Designen blir allt viktigare på allt fler båtar. inte bara superyachts utan även motor- och segelbåtar i mindre storlekar är designade av mer eller mindre kända designers. Dessa svarar ofta för mer svepande drag medan andra företag eller båtbyggaren själv står för den tekniska konstruktionen.

Vanquish Yachts är ett av de företag som använder sig is av design från Guido de Groot Design. Företaget erbjuder båtar i alla storlekar, från VQ16 (waverunner) upp till yachten VQ90 Veloce i aluminium. Den senare är en stor yacht med högfartsegenskaper.

Nya VQ48 från Vanquish Yachts är den första båten i en serie kallad ”Pure Power”. Hon har mycket goda prestanda med snabb acceleration och ett riktigt bra skrov med design av Studio Delta, allt enligt Guido de Groot Design.

Med ungefär samma linjer som VQ48 har företaget även skapat sina första VQ16 Waverunner/Tender, som håller på att färdigställas. Enligt varvet har den egenskaper som är snarlika en go-kart med dynamiska prestanda. VQ16 är avsedd både som tender till en större båt och för den som vill ha en annorlunda, mindre båt.

Störst i programmet från Vanquish Yachts är nya VQ90 Veloce. Även denna båt är helt byggd i aluminium. Hon har en slank och elegant design med ett långt skrov, mycket goda sjöegenskaper med en manövrerbarhet som en betydligt mindre båt. Samtidigt har hon kapacitet för en toppfart på över 55 knop, tack vare tre stycken MTU 16V 4000 M90 dieselmotorer kopplade till Arneson Surface drives (ytskärande drev) och ett optimerat skrov. Därmed blir VQ90 Veloce en av de snabbaste yachterna i sin storlek i världen.

En betydligt större yacht från designföretaget är ”Serenitas”. Designspråket, främst för interiören, är hämtat från den första delen av TV-serien Star Trek med inspiration från 70-talet.

Den 32 m långa motor yachten är för tillfället under byggnation i Turkiet vid varvet Mengi Yay. Hon ska levereras till sin ägare under 2017.

Helt nyd Vivante 73 är en 22,5 m helplanande båt i aluminium, under byggnation hos Jetten Shipyard i Nederländerna. För de yttre linjerna svarar Guido de Groot, medan Vivante Yachts och Jetten har samarbetet om själva konstruktionen. För inredningen svarar designfirman Van Oossanen.

Vivante 73 är tänkt som en familjebåt. Hon är praktiskt planerad för att kunna användas året runt med stora sociala utrymmen och bland annat en helt integrerad Biminitop som ger skydd mot sol och regn. Båten har en stor ägarkabin och två identiska gäst- eller familjekabiner på nedre däck.

Vivante 74 har ett så kallat ”Fast Displacement Hull Form”, vilket gör det möjligt att nå hela 27,5 knop med två stycken Scania DI-16 dieselmotorer. Vidare har Vivante 73 dubbla gyros och ett interceptorsystem för ökad stabilitet och kontroll av båtens trim.

Info: www.guidodegroot.com