20 september, 2016

Elever lär sig med näsan i blåstången

På lördag invigs Utbildningsplats skärgården på Gålö, den första av fyra platser i Stockholms skärgård som ska locka nya grupper, barn och unga ut i naturen. På Gålö väntar en vandring bland troll, havstulpaner och blåmusslor.

Utbildningsplats skärgården vänder sig särskilt till barn och unga som av olika skäl inte har besökt skärgården. Drygt 1 000 elever från Storstockholmsområdet med vitt skilda bakgrunder och förutsättningar har deltagit i projektet ihop med sina pedagoger.

− Klassrummet har flyttat utomhus! säger Sandra Löfgren, projektledare.

Ett helt nytt gratis skolmaterial utifrån läroplanerna i årskurs 4 – 9 har tagits fram och eleverna har fått komma med idéer om vad som kan locka barn och unga ut i naturen. De har deltagit i workshops och skapat troll och andra väsen som flyttat ut i naturen. På utbildningsplatserna finns också ett digitalt utbildningsstöd, LaGuide, lokala wifi-punkter med fakta.

Elevernas korta filmer om skärgården finns på olika språk.

Utbildningsplats skärgården drivs av Skärgårdsstiftelsen med finansiering från Arvsfonden. Fyra utbildningsplatser har skapats på Gålö (Haninge), Björnö (Värmdö/Ingarö), Hjälmö (Värmdö) och Riddersholm (Norrtälje).

Info: www.skargardsstiftelsen.se

2_foto-soren-colbing

3_foto-sandra-lofgren

Foto: Sandra Löfgren och Sören Colbing.