Kustbevakningen förlänger uppdraget på Lesbos. De två patrullbåtarna med besättningar som sedan ett år ingår i operation Poseidon fortsätter året ut, till 31 december. Trots en kraftig nedgång av antalet migranter som når Grekland från Turkiet finns det fortfarande ett stort behov av gränsövervakning och sjöräddning.
Kustbevakningens gränsövervakande och livräddande resurser fortsätter vid EU:s yttre gräns mot Turkiet. Insatsen i Frontex operation Poseidon inleddes den 1 oktober 2015 med patrullbåten KBV 477 och två besättningar. Den förstärktes med ytterligare en patrullbåt 1 april 2016. Förutsättningarna var inledningsvis att uppdraget skulle avslutas sista september, men nu blir det alltså förlängt.
– Våra båtar och besättningar behövs på Lesbos. Vi kan det här jobbet och har en organisation som fungerar väl för uppdraget på Kustbevakningen. Därför fortsätter vi i Frontex operation, och bidrar till att situationen i Egeiska havet förhoppningsvis kan fortsätta att vara stabil, säger Kenneth Neijnes, operativt ansvarig för Kustbevakningens insats i Grekland.
Efter avtalet mellan EU och Turkiet från den 18 mars i år har antalet migranter som försöker ta sig till Grekland från Turkiet kraftigt minskat. Under hösten och vintern kunde det handla om tiotusentals migranter per vecka, nu är det några hundra i veckan. Situationen är ömtålig men i balans just nu.
– Vi har sett att läget kan förändras mycket snabbt i Grekland. Politiska beslut får konsekvenser som märks direkt här vid gränsen. Alla aktörer som är här bidrar till att situationen är under kontroll och till att dödstalen gått ner, säger Kenneth Neijnes.
Kustbevakningens båt rammad
Under en insats på måndagen rammades Kustbevakningens KBV 477 av en mindre snabbgående plastbåt med 18 personer ombord. Båten kom från Turkiet och passerade gränsen utanför Lesbos, där besättningen på KBV 477 gensköt den. Under prejningen rammade plastbåten Kustbevakningens patrullbåt som skadades, men inte värre än att uppdraget kunde slutföras.
Kustbevakningens KBV 477 sekunderna innan ramning. Foto: Kustbevakningen
Av de 18 ombord greps två misstänkta smugglare som lämnades över till den grekiska kustbevakningen.
Johan Stenqvist är gruppledare för personalen på Lesbos:
– Det händer att det blir tuffa tag. Vi har flera gånger stött på personer som absolut inte vill ha med myndigheter att göra. Den här gången äventyrades säkerheten för de migranter som fanns ombord, men lyckligtvis kom ingen till skada, säger Johan Stenqvist.
Sammanlagt har Kustbevakningen gripit 19 personer misstänkta för människosmuggling sedan uppdraget i Grekland inleddes förra året. Samtliga gripna har överlämnats till grekiska myndigheter.
Deltagandet frivilligt
Kustbevakningen rekryterar personal till besättningarna internt. Deltagandet bygger på frivillighet. Varje besättning består av tre svenska kustbevakare och en grekisk, en sambandsofficer. Besättningarnas arbetstider planeras av den grekiska kustbevakningen i nära samarbete med Kustbevakningens representant i den internationella ledningsstaben ICC, i Pireus.
Text och foto: Kustbevakningen.