22 augusti, 2016

Dansk snabbast över Öresund med drake

Luftrummet ovanför Ribersborgs strand i Malmö fylldes av hundratals drakar när kitesurftävlingen Red Bull Battle of the Sund avgjordes 20 augusti. Snabbast över Öresund och tillbaka var James Johnsen från Danmark.

James Johnsen, som deltog i den snabbare openklassen, klarade seglingen på tiden 1:05:10.

– Det gick bra. Jag var inte först iväg men fick god fart på slören upp emot Flakfort och hann ikapp ledande Peter Müller som fick problem strax efter rundningen. Sen kunde jag hålla de andra bakom mig in i mål, sa James Johnsen.

Det blev tre danskar på pallen i ett internationellt startfält med deltagare från 18 nationer. 15-årige talangen Oliver Hansen från Holbæk höll sig i topptrion från start till mål och slutade tvåa. På tredje plats kom Jan Jan Blæsild, även han från Danmark. Snabbaste dam blev Katja Roose från Holland på tiden 1:46:20.

 

Svensk seger i twintip

I twintipklassen, där majoriteten av startfältet deltog, blev det svensk seger. Atte Kappel upprepade sin vinst från 2014 och tog hem sin andra titel i Red Bull Battle of the Sund. Kappel klarade seglingen ut till Flagfortet på danskt vatten och tillbaka på 1:58:39.

Alla hade det dock inte så lätt. I måttliga vindar blandat med ryckiga byar fanns det också deltagare som valde att bryta tävlingen. En av dem var Madeleine Viking, 37 år från Malmö.

– Det blåste lite för lite för min kite. Jag kämpade länge med att få upp den. När jag väl fick upp den rycktes jag iväg av vindbyar och var till slut nära att åka in i kallbadhuset. Jag insåg tidigt att jag inte skulle klara det och valde att avbryta. Bättre lycka nästa gång, sade Madeleine Viking med ett leende.

När vinden sen avtog fram emot kvällen var det fler som fick ge upp på väg tillbaka till Ribersborg, med stranden inom synhåll. Vinden räckte helt enkelt inte till för att ta sig i mål.

Info: www.redbull.se/battleofthesund

Bildtexter:
Vinnaren James Johnsen i startögonblicket framför Turning Torso i Malmö. Foto: Daniel Rönnbäck/Red Bull Content Pool.

Tävling på öppet vatten bland större fartyg. Foto: Daniel Rönnbäck/Red Bull Content Pool.

Glada miner hos deltagare i starten. Foto: Daniel Rönnbäck/Red Bull Content Pool.

Tvåan Hansen och ettan Johansen. Båda från Danmark. Foto: Daniel Rönnbäck/Red Bull Content Pool.

Startfältet spriddes snabbt ut över Öresund. Foto: Marcus Larsson/Red Bull Content Pool.