22 augusti, 2016

Båtklubb byggde nybörjarvik i Uppsala

Upsala Motorbåtsällskap (UMS) har gjort en egen satsning på en nybörjarvik för att locka nya båtanvändare.övningsbana 2016

– Övningsområdet är en del av en framtidsvision som vi i styrelsen jobbar med. Det omfattar bland annat utökat engagemang på ungdomssidan men också en bredare kompetens hos alla ombord, liten stor, man eller kvinna, säger Sören Apell, vice ordförande för UMS.

Klubben satte upp övningsområdet till hamnens dag 6 augusti. Banan har utnyttjats av medlemmarna på eget initiativ.

– Meningen är att vi skall bygga upp ett antal föreslagna övningar. Vi har också en idé om att anordna gemensamma manövreringskvällar med teman som ”ungdomskväll”, ”tjejkväll” eller ”avrostning”, säger Sören Apell.

Inspirationen till övningsbanan kommer från ”nybörjarviken” på Grinda. I Uppsalaklubbens hamn finns två y-bomsfickor 3,5 respektive 4,5 m breda. Y-bommarna är rejält avfendrade för att minimera risken för skador på båten. Här ska man kunna träna på att lägga till med stäven mot bryggan men även aktern mot bryggan.

Upsala Motorbåtsällskap firade under 2016 sitt 100 årsjubileum. Klubben har cirka 960 medlemmar. Den har en hamn för 600 båtar vid Skarholmen i Uppsala, i norra änden av Ekoln.

Varvet, med plats för ungefär 180 båtar, finns vid Fyrisåns östra strand uppströms Kungsängsbron inne i Uppsala.

Instruktionsfilm finns här: