Den här veckan lägger Kustbevakningen extra fokus på sjösäkerhet genom nykterhets- och fartkontroller över hela landet. Syftet är att öka kunskapen om de regler som gäller till sjöss och att ge allmänheten möjlighet att möta Kustbevakningens medarbetare.
Med sommarmånadernas fritidsbåtstrafik ökar också Kustbevakningens övervakning längs kust och skärgård. Den 18–24 juli lägger Kustbevakningen extra fokus på sjösäkerhet genom förannonserade nykterhets- och fartkontroller från Strömstad i sydväst till Luleå i nordost.
Förebyggande verkan
En av Kustbevakningens många uppgifter är att arbeta för en ökad säkerhet till sjöss. Vår verksamhet ska minska antalet olyckor och skapa en trygg miljö för alla som är till sjöss. Kustbevakningen säger i ett pressmeddelande att ”av erfarenhet vet vi att fart- och nykterhetskontroller har en hög förebyggande effekt som i sin tur skapar förutsättningar för just ökad sjösäkerhet”.
Sjöfylleriet minskar
Sedan lagändringen om en nedre promillegräns infördes 2010 har antalet personer som misstänks för sjöfylleri minskat. Under 2010 rapporterades cirka nio procent av dem som kontrollerades medan det under 2015 har sjunkit till cirka 3,5 procent, vilket innebär mer än en halvering. En slutsats Kustbevakningen drar av det är att det alltjämt pågår en beteendeförändring där personer i allt högre grad har en nykter båtförare med sig.
Här kommer KBV att vara
14 stationer ingår i det nationella pådraget vars syfte är att öka kunskapen om de regler som gäller till sjöss och att ge allmänheten möjlighet att möta Kustbevakningens medarbetare.
De kuststationer som deltar är:
Ks Strömstad
Ks Lysekil
Ks Göteborg
Ks Höllviken
Ks Karlskrona
Ks Oskarshamn
Ks Västervik
Ks Oxelösund
Ks Södertälje
KS Djurö/Citygruppen Sthlm
Ks Vaxholm
Ks Gävle
Ks Umeå
Ks Luleå
Är säkert bra om kbv siffror och erfarenheter om sjöfylleri är korrekta bör myndigheterna kunna visa upp att olyckorna 2015 bara var en tredjedel av vad de var 2010, detta då myndigheten slår fast att onykterheten har ett direkt samband med säkerheten. Dessa siffror vill jag ha redovisade och inte bara myndighetens tal om dess erfarenhet. Lätt att påvisa sambandet rimligen.