11 juli, 2016

Team AkzoNobel första laget till Volvo Ocean Race 2017–18

Nederländska Team AkzoNobel blev det första laget som presenterade att de ska delta i Volvo Ocean Race 2017-18, 15 månader innan starten av tävlingen. Laget backas upp av AkzoNobel, som står bakom bland annat International båtfärg och båtvårdsprodukter.

Båten kommer att ledas av Simeon Tienpont (NED) som ställer upp i Volvo Ocean Race för tredje gången men gör sitt första race som skeppare.

Efter att ha gjort sin debut med laget ABN AMRO TWO 2005-06 återvände Simeon till världens tuffaste havskappsegling ombord på Team Vestas Wind under de två sista etapperna av den senaste upplagan av tävlingen. Nu är han mycket nöjd med att tävla för sitt hemland och leda det nya laget.

– Jag är hedrad och tycker det ska bli otroligt spännande att vara skeppare för Team AkzoNobel, säger Tienpont.

Under sin framgångsrika seglingskarriär har 34-åringen också vunnit två omgångar av America’s Cup – med BMW Oracle Racing i den 33:e upplagan och med Oracle Team USA i den 34:e och senaste upplagan.

Team AkzoNobel representerar ett land som inte bara har en rik maritim tradition utan också en speciell koppling till Volvo Ocean Race. Tävlingen har vunnits av Nederländska lag tre gånger: 1977-78, 1981-82 och 2005-06. Den nederländska seglingslegendaren Conny van Rietschoten är fortfarande den enda skepparen som vunnit tävlingen två gånger i rad. 2013 tog Tienpont emot Conny van Rietschoten Trophy – den mest prestigefulla seglingsutmärkelsen i Nederländerna – och han är stolt över att följa i ”The Flying Dutchmans” fotspår.