11 juli, 2016

Facebook bra i jakten på båttjuvar

Facebook är ett effektivt vapen i kampen mot båt- och motortjuvarna. Facebook-sidan ”Polisen Båtsamverkan Väst” har över 9 000 följare och drivs av polisen på Västkusten.

På den sidan lägger medlemmarna ut bilder av stulna båtar och upphittade båtar med okänd ägare. Polisen lägger löpande ut information om stulna båtar och båtmotorer.

– Facebook har blivit ett effektivt sätt att nå ut med budskap. Vi har nu många fall där folk har fått tillbaka sina stulna ägodelar, allt från 4 hk båtmotorer till en båt värd 1,7 Mkr, säger polisinspektör Thomas Andersson i region Väst politidistrikt.

Båtexperten Dan Falconer på försäkringsbolaget If menar också att Facebook kan vara en bra metod.

– Det är ofta någon som har sett eller vet något när en båt eller båtmotor blir stulen. Sociala medier är många gånger effektiva kanaler i jakten på stulna båtar. Om informationen snabbt blir tillgänglig för många ökar möjligheten att hindra tjuvgodset att lämna landet, säger Dan Falconer.

Båtintresserade tipsar gärna andra båtintresserade, även de som inte finns på Facebook.

– Ett tips på en sida med 9 000 följare kan därför innebära att 50 000 uppmärksamma håller ögonen öppna efter en stulen båt, fortsätter han.

Förebyggande åtgärder är fortfarande det viktigaste för att förhindra båtstölder. Skrov och motor ska märkas och motorn ska säkras med bra lås och fastdragna bultar.

Stölderna av båtmotorer i Sverige ökade under årets första månader med 27 procent, enligt Brå. Men i polisregion Väst, där man sedan två år jobbar aktivt med Båtsamverkan, har stölderna minskat i antal.

– Där båtägare är aktiva och samverkar upphör de flesta stölder. Båtägarna ser efter varandras båtar och tipsar om man ser något misstänkt. Tjuvar gillar inte uppmärksamhet, säger Dan Falconer.

Så säkrar du båten

  1. Gravera in ID-märkning på flera ställen i skrov och motor, till exempel med Securmarks eller Stöldskyddsföreningens stöldskyddsmärkning, GPS-sändare eller DNA-märkning.
  2. Utombordsmotorer måste vara fastlåsta med godkänt motorlås. Använd också gärna ett bultlås och lås fast båten vid bryggan med kätting och ett kraftigt hänglås.
  3. Ha båten liggande i en hamn med bevakning och kameraövervakning. Välj gärna en hamn som trygghetscertifierats med Säker Hamn. En lista över Säker Hamn-certifierade hamnar hittar du här https://www.if.se/web/se/privat/kundfordelar/sakerhamn/pages/lista.aspx
  4. Dyra båtar bör utrustas med spårsändare kopplad till larmcentral.
  5. Utrustning som till exempel navigator, plotter, autopilot, VHF-radio och stereoanläggning som inte är fast monterad ska du ta med den hem efter båtfärden eller låsa in den i båten. Om du märker båten med Securmark eller DNA kan denna även användas på utrustningen.

Källa: If Skadeförsäkring och Larmtjänst.

Här finns Larmtjänsts lista över efterlysta båtar: http://larmtjanst.se/Efterlysta-objekt/B%C3%A5t/

Bildtexter:

Thomas Andersson Båtsamverkan 05022016-_DSC1055

Polisinspektör Thomas Andersson på Polismyndigheten i Västra Götaland är en föregångare med Båtsamverkan Väst.

En övervakad hamn där båtägarna hjälper varandra är en bra förutsättning för att minska antalet stölder.