20 maj, 2016

Båtägare har problem med beväxning enligt ny båtlivsundersökning

Ungefär 2 miljoner personer i Sverige kommer åka fritidsbåt i år ifall det blir en bra sommar. Nu är det bottenmålartider för fritidsbåtar. Enligt en ny båtlivsundersökning äger 14 procent av Sveriges hushåll en fritidsbåt. Var tredje båtägare har beväxning på sin båt och bland dem är det runt en femtedel som upplever att det är ett problem.

dfhlddy0mlultd9hflgk

Pressmeddelande:

Men det finns lösningar menar International Färg som tillverkar båtfärg och har stor kunskap om båtunderhåll.

Transportstyrelsen nya båtlivsundersökning visar att det finns cirka 822 000 fritidsbåtar i Sverige och varje båt används i snitt 16 dagar under maj till september. Båtsäsong innebär också underhållsarbete. Bland båtägare på Västkusten och i Östersjön har runt hälften beväxning, som havstulpaner eller alger. Jämfört med insjöar är det endast var femte. De vanligaste metoderna för att förhindra beväxning är båtbottenfärg och skrubbning av båtbotten för hand i land. Båtbottenfärg används i högst grad på Västkusten och i de södra delarna av Östersjön.

– Vi i Sverige har en av världens största skärgårdar och många sjöar samt även kanaler, vilket betyder att det finns fina möjligheter för båtliv. Båtlivsundersökningen är intressant få den ger oss insikter kring det svenska båtlivet och metoder för skötsel av båtar. I över hundra år har vi på International Färg skapat innovativa färger för att skydda och förbättra båtar. Vilken båt du än har och var du än använder den finns det bra skydd som gör att beväxning inte ska upplevas som ett problem, säger Catharina Frisell, tekniker på International Färg.

Ett av de viktigaste jobben på båten är bottenmålningen. Oavsett i vilket vatten båten befinner sig finns färger för att underhålla och skydda. International Färgs produkter och expertis inom området ger båtägare råd om hur de kan skydda både båten och miljön. Det finns bottenfärger som hindrar havstulpaner och andra typer av påväxt, vilket gör det möjligt för båten att glida effektivt genom vattnet samtidigt som bränsleförbrukningen minskar.

Båtlivsundersökningen visar att det finns många fler båtar i vatten i inlandet än vid havskusterna. Det är 63 procent av samtliga båtar som har sin hemmahamn vid ett inlandsvatten, men det skiljer sig åt en hel del beroende på typ av båt. Av de små båtarna finns 72 procent i inlandsvatten och ruffade segelbåtar med utrymmen för bland annat övernattning, har 64 procent sin hemmahamn vid havskusten.

Nytt för i år är en produkt utvecklad för båtägare som har sin båt t ex i insjövatten eller vid Norrlandskusten, där man inte får använda koppar- och biocidinnehållande färg.
– Det är en en kombination mellan spärrskiktsprimer och biocidfri bottenfärg som kan målas över befintlig bottenfärg om den är i bra skick. Den förhindrar läckage av koppar, förklarar Catharina Frisell.

Tips från International för att måla bottenfärg

Använda pensel eller rulle. Ibland är det lättare att använda en mindre rulle, men det tar längre tid om det är en stor yta. Väljer man pensel bör den vara så bred som möjligt.
Använd lämplig skyddsutrustning.
Undersök ytan efter skador t.ex. blåsor eller färgsläpp eller annat som indikerar att färgen sitter dåligt på underlaget. Tvätta med högtryckstvätt för att ta bort lös bottenfärg; var noga med att tvätta där det är tillåtet att spola båtbottnar.
Om den befintliga bottenfärgen är i dåligt skick; krackelerar, flagar eller sitter dåligt på underlaget bör den avlägsnas helt.
Om den befintliga bottenfärgen är i dåligt skick; krackelerar, flagar eller sitter dåligt på underlaget bör den avlägsnas helt.
Maskera med en lämplig tejp innan grundmålning eller målning med bottenfärg.
Laga skador med Watertite epoxispackel. Inspektera gelcoaten efter skador eller annat som kan indikera på plastpest och behandla därefter.
Om den nya bottenfärgen inte passar ihop med den befintliga, eller om du inte vet vad botten är målad med tidigare – försegla med Primocon grundfärg. Ytor utan färg grundmålas med lämplig grundfärg.
Rör om färgen noga med en rörsticka och rör runt i botten på burken. Måla färgen med rulle eller pensel och enligt rekommendationerna på etiketten.
Tänk på att inte måla för tunt, då är risken ett sämre beväxningsskydd. Beroende på appliceringsmetod kan ett extra skikt behövas.
Måla gärna ett extra skikt på utsatta ytor som vattenlinje, steglister, trimplan, roder mm. Vattnets turbulens gör att färgen slits extra mycket på dessa ytor.
Var noga med att följa rekommenderade tider för övermålning och sjösättning eftersom du annars riskerar att bottenfärgen släpper eller krackelerar. Den marina miljön är påfrestande för färgen och det är därför viktigt att den får torka ordentligt innan sjösättning.