Den 1 maj blir det tillåtet att för eget bruk kartlägga djup och göra befintliga sjökort mer detaljerade även i havet, tidigare har det endast varit tillåtet i insjöar, vattendrag och kanaler. På så sätt ökar säkerheten i vatten med många grund och båtägare får bättre möjlighet att utforska nya farvatten.
Den 17 mars beslutade riksdagen att anta regerings förslag till ”lagen om skydd för geografisk information” och upphäver den nuvarande lagen om skydd för landskapsinformation och den träder i kraft 1 maj.
Garmin presenterade nyligen Quick Draw Contours – en funktion där man kan rita egna sjökort med hjälp av en kompatibel sjökortsplotter och ekolodsgivare. Registreringen sker i plottern och lagras på ett minneskort. Användaren kan sedan välja att dela informationen med närmaste familje- och vänkretsen eller hålla det för sig själv.
I den nya lagändringen kommer så kallad ringa sjömätning att bli tillåtet och undantas från krav på tillstånd. Ringa sjömätning definieras enligt propositionen som: ”… sjömätning i ringa omfattning, exempelvis mätning som utförs av en fysisk person för personligt bruk eller åt närmaste familje- och vänkretsen och som saknar ett kommersiellt syfte…”.
Ändringen i lagen kommer gynna fritidsbåtsägare som för eget bruk vill få en tydligare bild av hur bottenförhållandena ser ut runt till exempel sina favoritankringsplatser. Men det kommer fortfarande krävas tillstånd vid systematisk sjömätning och där avsikten med sjömätningen är att i ett senare led sprida informationen till en större krets.
– För att sjömätningen inte ska kräva tillstånd behöver mätningen falla in under undantaget för ringa sjömätning och för att inte tillstånd för spridning skall krävas får inte informationen spridas till en större krets, exempelvis genom Internet, förklarar Martina Bozzo rättssakkunnig på Försvarsdepartementet.
– Garmin har introducerat denna funktion i våra nya produkter. Våra befintliga kunder som äger en kompatibel sjökortsplotter kan hämta en kostnadsfri uppdatering från vår hemsida och aktivera funktionen i sin enhet. Det enda som krävs är ett SD-kort där informationen sparas, säger Daniel Andreasson, marin produktchef på Garmin Nordic.
– Vi är väldigt glada över denna lagändring eftersom vi tror att Quick Draw Contours är ett viktigt verktyg för den intresserade båtägaren. Vi tror att glädjen att utforska kan skapa nya sätt att uppleva både farvatten man redan känner till och obesökta platser. Med Quick Draw Contours ökar också tryggheten vid tilläggning i t ex naturhamnar, avslutar Marcus Bjärneroth, Nordisk Marknadsdirektör på Garmin.
Kompatibla Garmin plottrar är: echoMAP serien, GPSMAP 527, 721, 820, 1020, 7400-serien, 8000-serien samt 8400-serien.
www.garmin.se
Märkliga lagar som numera stiftas. “Ringa sjömätning definieras enligt propositionen som: ”… sjömätning i ringa omfattning, exempelvis mätning som utförs av en fysisk person för personligt bruk eller åt närmaste familje- och vänkretsen och som saknar ett kommersiellt syfte…”. Ännu en naivitet från vår regering?
Om det inte sker i kommersiellt syfte utan av ideologiska skäl är det tydligen OK att djupmäta. Den här lagen gör fiskarna som sparar sina lodningar och sprider dom till sina kompisar till brottslingar.
Det märkliga är också att den här möjligheten att mäta med sitt ekolod och rita upp bottenstrukturen har funnits i hos andra fabrikanter i flera år och i PC navigationsvärlden i minst 6 år men ingen har velat ta i frågan. Men när Garmin gick ut och uppmanade sina kunder att bli brottslingar då och först då orkade myndigheten att reagera.
Man kan också ifrågasätta behovet av egna djupmätningar. Det kanske vore bättre om myndigheterna ägnade en tanke åt hur navigering i fritidsbåtar sker idag och anpassade utbildningen efter detta.
Den Navigationsutbildning som man bedriver är fortfarande stenålder med transportör och kompass trots att det är inte många fritidsbåtar som över huvud taget inte har varken kompass eller transportör ombord.
Man sitter hellre och stirrar in i sin plotter eller telefon och nu även på djupdata… ock ock ock!