1 april, 2016

PRESSMEDDELANDE FRÅN SVENSKA BÅTUNIONEN – Uttjänta fritidsbåtar blir flytande toatömningsstationer

Obs! Detta var SBU:s aprilskämt 2016

Ett nytt samarbete mellan Svenska Båtunionen och Båtskroten Sverige AB kommer att ta fram ett nytt användningsområde för uttjänta fritidsbåtar i form av flytande flyttbara toatömningsstationer.

– En båt är egentligen bara ett flytande förvaringsutrymme. Genom att tömma båten på inredning och plasta igen luckor och ventiler kan en direktverkande toalettömningspump placeras direkt på den uttjänta båtens däck, säger Maria Rindstam, vd för Båtskroten Sverige AB.

Bland SBU:s medlemmar – 176 000 fördelade över hela Sverige – finns en stor efterfrågan på många tömningsstationer på olika platser längs kusten. Att bygga stora pontoner är både dyrt och kräver tillstånd från kommuner, vattenägare och Länsstyrelser.

– En båt för ankar är en båt även om den är fylld med bajs,  säger Peter Karlsson, verksamhetschef för SBU.

– Vi räknar med att inom några år kunna placera ut ett hundratal ”bajsbåtar” runt Sveriges kust som läggs för ankar på platser som många fritidsbåtar besöker.

Båtkonstruktörer som för SBU:s räkning har räknat på volymer har visat att en vanlig Albin 25 eller Maxi 77 kan ta emot ända upp till 8 m3 toaavfall utan att stabiliteten ändras. En större båt som till exempel en Storebro 43 kan rymma det tredubbla.

Träbåtar är särskilt intressanta eftersom de är byggda av organiskt nedbrytbart material, vilket gör att när båten är fylld kan pumpen monteras bort och hela båten kan lämnas till en återvinningsstation för tillverkning av biogas.

 

För mer information http://batunionen.se/aktuellt/