Ett par IT-tekniker och båtbyggare i Stockholm har tagit fram en funktion på nätet som gör att de medlemmar som har gamla risiga båtar och inte längre orkar eller hinner med skötseln av dem kan få dem utbytta mot nya och skötta utan att de behöver betala något. Villkoret är att de låter 4–5 andra familjer nyttja den nya båten jämte dem själva.
Bakom tjänsten finns inget kommersiellt företag som äger båtarna eller tjänar några pengar på uthyrning av båtplatser utan bara en funktion som gör det möjligt att på ett enkelt sätt dela båtar med andra klubbmedlemmar.
– Vi vet att problemet med båtar som bara sjösätts och torrsätts utan att lämna hamnen är omfattande i hela landet och vi har en lösning som bygger på en positiv insats som stöttar och hjälper de äldre klubbmedlemmarna istället för att klubbarna ska behöva jobba med regelverk och komma i konflikt med sina medlemmar, säger Örjan Melin på Båtpoolarna i en pressrelease.
– Funktionen hjälper samtidigt de utan båt att komma ut på sjön problemfritt och öka värdet på sina bostäder samtidigt som klubbarna får många nya unga medlemmar.
– Vi jobbar även för en träbåtpool i centrala Stockholm bakom Rosenbad som skulle fungera som welcome-onboard-museiutställning, fritidsaktivitet för stockholmarna, personalaktivitet för företagen i city och en turistattraktion där det går att bryggsegla i vårsolen med traditionell svensk mat när båtarna inte används av ägarna.
Företaget säger att de har tekniken för att få allt att fungera och redan båtar i vattnet i Mälarhöjden, Fridhem och Roslagen.
www.båtpoolarna.se
Mer info i den här pressreleasen:
Båtpoolarna är inget företag. Det är en nätbaserad funktion som låter båtägare med ovårdade gamla båtar på båtklubbar i hela landet få dem utbytta mot helt nya plus alla omkostnader för skötsel betalda. Villkoret är bara att de delar tiden de nyttjar båten med 4-5 andra båtägare.
Samtidigt hjälper vi de som bor eller jobbar i närheten av dessa båtklubbar att komma ut på sjön på ett enkelt och billig sätt vilket både ger en trevlig fritidsaktivitet och höjer värdet på deras bostäder.
Företag kan ordna en bra personalaktivitet. Kompisgäng kan skaffa en aktivitet att träffas kring och nya kompisgäng i bostadsområden kan bildas bara genom att olika problem samverkar och tar ut varandra.
Det som för en del är en kostnad och ett problem är en tillgång för andra. Det är ett vinna-vinna.vinna-förhållande som gagnar alla.
Och då det ser ut likadant på nästan alla båtklubbar i hela landet kan du som vill bli problemfri båtägare faktiskt önska dig vilken båttyp du vill på vilken båtklubb du vill till det pris du själv tycker att det är värt. Är ni nog många som vill samma sak i samma område kan era drömmar förverkligas på några veckor i form av en ny eller begagnad båt i vårsolen nere på klubben.
Det finns ett administrativt bolag i bakgrunden, United Network, som går att anlita av de privata små båtpoolerna om båtägarna vill. Det företaget ser till så att pengar samlas in för inköp av båt och att den service som behövs beställs och hjälper till med alla avtal ägarna behöver sinsemellan, tillhandahåller bokningssystem i personliga appar, ser till så att nycklarna kan delas ut vid bokning o.s.v.
Kostnaden för detta ingår i skötselkostnaderna. När det är flera som delar båtarna plus att de ligger på båtklubbar istället för kommersiella marinor blir kostnaderna ändå betydligt lägre än på andra båtpooler eller att äga båt själv.
När, hur, var och varför startades Båtpoolarna? Vad har hänt sedan dess?
Vi drog igång första poolen, Mälarhöjdens Båtpool, för 6 år sedan efter en fest på Mälarhöjdens Båtklubb. Vanligtvis träffas bara medlemmar med bryggplats på festerna men då det var 100-årsjubileum bjöds alla 500 medlemmar in. Vid det tillfället blev det väldigt uppenbart att merparten av medlemmarna inte kunde nyttja klubben alls, de bara betalade sin medlemsavgift för att få en chans att ha båt där om ca 14 år.
Eftersom jag jobbar med områdesutveckling och skapar värden för fastighetsägare med hjälp av IT-baserad social infrastruktur som frukost på sängen, hämta färskt bröd i bageriet på helgerna, middag för äldre i området på kvarterskrogen, delade replokaler i verkstadslokaler, gemensamma vinkällare, nätverkskontor och levande torg var steget inte långt till att skapa en värdeökande gemensam aktivitet kring båtägandet också. Vi hade redan all den teknik som behövdes och det var därför inga problem att lägga till nya hemsidor i nya domännamn kopplade till samma bakomliggande molnbaserade IT-system som vi utvecklat i 10 år för dessa syften.
Hur kom idén om att skapa en “båt-tjänst” som denna till?
Båtar är precis som bryggor ute i skärgården, industrilokaler efter 18, stora lagerytor och fuktiga källarutrymmen under bostadsrättsföreningar outnyttjade resurser de flesta timmarna om året. De är också en kostnad för ägarna trots att de inte hinner med att nyttja dem speciellt ofta och därför något som många gärna delar.
Dessutom har jag jobbat i flera år som lärare på Båtägarskolan och har en sjöexamen klass 8. Johan är utbildad möbelsnickare och har bland annat byggt en egen träbåt helt från grunden.
Vad är det främsta syftet med sajten batpoolarna.se? Vad fyller den för funktion för kunden?
Att människor med problem att hinna sköta sina båtar får möjlighet att fortsätta nyttja dem utan att de behöver göra något mer än att boka dem på nätet.
Att människor utan båt kan få tillgång till sjön på ett lätt och billigt sätt utan att köa i 10 år samtidigt som de höjer värdet på sina bostäder genom att de kan överlåta både bryggplats och del av båt i samband med försäljningen av sin bostad. Det lockar många besökare till visningen och driver därmed upp priset betydligt mer än vad de investerade i båten en gång i tiden.
Att hjälpa båtklubbar få bort gamla risiga båtar som många medlemmar med finare båtar stör sig på. Vi gör det genom att hjälpa deras medlemmar istället för att sätta upp tvingande regler och komma i konflikt med medlemmarna.
Hur tänker ni kring konceptets utbredning?
Vi sätter upp en ny sajt kring varje liten lokal båtpool vi skapar. Därför är det viktigt att textinnehåll, bilder och funktioner lätt går att återanvända. Det är också intressant att de båtpooler som vill kan välja att låta sin båt bli bokningsbar för andra utvalda båtpoolare mot att de bjuder in dem, vilket gör hela webbdesignen till en organisk amöba som lätt expanderar dit den behövs.
Marknadsför ni er sajt och verksamhet? Om ja, i vilka kanaler och varför just dessa?
Nej, båtpoolarna är en funktion som har sitt ursprung i behovet hos både de som inte orkar sköta sina båtar och de som vill ut på sjön utan en massa arbete. Det är inget kommersiellt bolag som ska tjäna pengar på sina kunder. Det är därför konceptet kan ha båtarna på båtklubbar och det är därför de som delar lika gärna kan köpa in begagnade båtar eller rusta befintliga båtar som att investera i nya.
På vilket sätt hjälper modern teknik till att skapa mänskliga funktioner?
Hela plattformen för områdesutveckling som vi utvecklat ligger som en molntjänst. Det finns funktioner för att ladda hem personliga appar som visar den egna båten som startobjekt utan att man behöver logga in eller gå till någon speciell sida. Vi har funktioner som skickar ut sms eller mail med koden till den båt man bokat 1 timme före bokningsstart. Vi har andra appar som visar bilden på den som bokat en båt så att en butik i närheten kan lämna ut nycklarna och kontrollera att bokad tid inte överskrids o.s.v.
Nu tar vi även fram en funktion som gör det möjligt att lägga båtar utanför en strandpromenad där bokad båt vinschas in till kaj när den som bokat kommer i närheten av den.
Inget av den här medmänskliga funktionaliteten hade varit möjlig utan modern teknik och intelligenta IT-lösningar. Vi är troligen en ganska ovanlig kombination av IT-tekniker och båtbyggare med bultande hjärtan för det gamla fina svenska kulturarvet i form av privata småbåtar som nu skrotas i samma takt som vi moderna människor inte längre har tid att sköta om dem.
Det var helt enkelt dags att göra något åt saken.
Vad är nästa steg för Båtpoolarna?
En träbåtpool där de boende själva äger båtarna i centrala Stockholm som: förhöjer upplevelsen av strandpromenaden för de som går förbi, ger en fritidsaktivitet till ett hundratal stockholmare, en bra personalaktivitet för företagen och en ny turistattraktion där båtarna som vanligtvis ligger 4 meter ut i vattnet kan vinschas in av en foodtruck som säljer svensk traditionell skärgårdsmat att äta ute i båtarna som då fungerar som en flytande restaurang för bryggseglare.
Vi har haft möten med politikerna i Stadshuset och den här attraktionen belastar inte skattemedlen alls. Det är privatpersoner som: finansierar en ny museiutställning, ger arbetstillfällen åt nyanlända och en aktiv fritid år stockholmarna förutom en förstklassig turistattraktion. Det enda politikerna behöver göra är att ge tillstånd att lägga båtarna 4 meter ut i vattnet utanför en oanvänd kaj bakom Rosenbad men för att nå dit behöver vi Stockholmare troligen samlas i ett upprop för att rädda de träbåtar som nu istället skrotas för alltid.
Gör en kostnadsfri intresseanmälan på www.båtpoolarna.se för att stödja detta initiativ och ge dig själv en möjlighet att teckna kontrakt och äga en del av denna pool. Vi kommer ha ett begränsat antal delägare till varje båt.