3 februari, 2016

Nya insatser av Kustbevakningen för Frontex

Kustbevakningen kommer under 2016 att fortsätta delta i Frontex insatser. Den nu pågående insatsen i Grekland förlängs och utökas till att omfatta två patrullbåtar från 1 april till 30 september. I Italien bidrar Kustbevakningen med ett spaningsflygplan under april.

Kustbevakningen ställer både flygplan, båtar och personal till förfogande för Frontex operationer i Medelhavet under 2016. Resurserna, vars arbete innebär att upprätthålla EU:s yttre gräns och till att rädda liv, är efterfrågade.

– Våra besättningar, fartyg och flygplan gör skillnad. Under 2015 räddade Kustbevakningen 8 140 liv, och behovet kommer att vara fortsatt stort i Grekland och Italien i år, säger Kustbevakningens överdirektör Anders Kjaersgaard.

– Genom att förlänga och utöka den redan pågående insatsen och att bidra med flyg i Operation Triton svarar vi väl upp mot Frontex behov, säger Anders Kjaersgaard.

Flyg till operation Triton

Under april deltar Kustbevakningen i operation Triton med KBV 501, ett av Kustbevakningens spaningsflygplan. Med flyg kan stora havsytor övervakas på kort tid, vilket är en viktig förutsättning för ytgående enheter att kunna sätta in rätt åtgärd vid rätt tidpunkt och på rätt plats.

Ronnie Willman, chef för kustbevakningens flygverksamhet, berättar om uppdraget.

– Ju tidigare vi kan upptäcka en båt i sjönöd, eller för den delen en båt som kan misstänkas smuggla människor dolt, desto snabbare kommer hjälp på plats. Vi kan också ange en exakt position för att på så sätt minska den tid det tar för de hjälpande fartygen att nå fram, säger Ronnie Willman.

– Med våra instrument och system kan vi spana av ett område och upptäcka små föremål från hög höjd. Vi har också med oss extra livflottar ombord som vi kan fälla om personer påen båt befinner sig i akut behov av hjälp, säger Ronnie Willman.

Med flygplan har Kustbevakningen deltagit i Frontex operationer vid tre tillfällen tidigare:

·         Operation Triton i Italien i mars 2015

·         Operation Hermes i Italien i april 2014

·         Operation Poseidon i Grekland 2009

Kustbevakningen har också två gånger deltagit med flyg i operation Atalanta för EUNAVFOR utanför Somalias kust, senast 2013.

Båtar till operation Poseidon Rabit

Sedan 1 oktober 2015 ingår en patrullbåt, KBV 477, i Frontex operation i Grekland. Kustbevakningens bidrag till insatsen utökas från 1 april i år med ytterligare en båt, vilket gör att två båtar opererar samtidigt till och med 31 september.

Till skillnad från insatsen i Medelhavet mellan Italien och Libyen, där havsytorna är stora och avstånden avsevärda, handlar det i Egeiska havet om korta avstånd och nära till land. Med två snabbgående båtar med mycket goda sjöegenskaper ökar möjligheterna till att rädda liv i svåra situationer.

– Med tanke på den stora antalet sjöodugliga gummiflottar, flottar som dessutom för med sig upp emot 70 personer, kan vi med två båtar arbeta säkrare än med en. Säkerhetsaspekten, tillsammans med det faktum att den här delen av EU:s yttre gräns är oerhört hårt belastad, gör att det här är ett väl avvägt bidrag till situationen där nere, säger Kenneth Neijnes, operativt ansvarig för Kustbevakningens insatser för Frontex.