29 januari, 2016

Tredimensionell spaning på Bavarias nya motorbåt

På båtmässan i Düsseldorf, som pågår till och med den kommande helgen, är det premiär för Bavarias senaste motorbåt. Bavaria E40 blir namnet på det som först kallades Bavaria Project DA10. I Düsseldorf visas en ”mockup” (modell) av båten tillsammans med en tredimensionell presentation av senaste snitt.

Tanken bakom den nya Bavariabåten är att skapa en rymlig men inte lika snabb motorbåt som många av dagens alternativ. Bokstaven E i modellnamnet står för ”Economic, Ecologic, Exploring, Efficent and Emotional”. Den första prototypen ska lanseras i vår.

Båten har en modern design men i klassisk stil. Av linjerna att döma blir det en mycket rymlig båt som passar för lite längre utflykter eller semesterturer och turer med familj och vänner.

Vid lanseringen kommer båten att finnas i flera versioner, som SEDAN och FLY version av Bavaria E40 med två- alternativt trekabinslösning. Centralt i båtarna är den rymliga salongen med god sikt runt hela båten, något som även gäller förarplatsen.

Utvecklingsteamet från Giebelstadt i Tyskland, där Bavaria har sin bas, har visat de här skisserna på en 40 fot lång motorbåt. Mycket har tagits med i beräkningen av den här nya båtfamiljen, allt från kundernas behov och önskemål till vad återförsäljarna säger och önskar.

I utvecklingsarbetet har Bavaria samarbetat med holländska Vripack, som är en av världens mest välkända designer för yachter.

Designen beskrivs som ”klassiskt modern” med ett smart koncept där båtens ytor utnyttjas maximalt. På bilderna syns hur Bavaria har dragit nytta av ny teknik och nya metoder att till exempel limma glas som en del av konstruktionen.

Som oftast kommer den här nya båten i flera versioner. Två av dem är redan klara: Sedan och Flybridge. Båten kommer att erbjudas i olika alternativ med två respektive tre kabiner. Centralt ombord är en stor salong, en välplanerad förarplats och ett bra pentry.

Båten får gott om utrymmen i aktern medan ägarkabinen planeras till fören. Över allt med fullt ljusinflöde via stora fönster och luckor.

Skrovet är halvplanande, vilket innebär att Bavaria E40 inte främst är designad för höga farter utan mer ekonomisk marschfart i harmoni med besättning och naturen. Motoralternativen är Volvo Penta på 75–300 hk.

Info: www.bavariasverige.se