14 december, 2015

Stora förbättringar i SBU:s Båtklubbsförsäkring

Från och med årsskiftet har SBU:s Båtklubbsförsäkring förbättrats på flera punkter. Det gäller allt från skydd vid klubbens utlysta aktiviteter till oljeskadeförsäkring.

Från årsskiftet gäller båtklubbsförsäkringen för alla funktionärer i alla båtklubbens aktiviteter. Till exempel när medlemmar är med på arbetsdagar eller åker på Båtriksdag.

Vilka är de största förbättringarna för SBU:s båtklubbar?

– I de nya villkoren för grundförsäkringen är alla båtklubbsmedlemmar olycksfallsförsäkrade så fort de går in på klubbens område eller ett område som klubben förfogar över för en aktivitet. Det gäller även klubbholmar som tidigare var undantagna, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen.

– Det ingår nu också en miljöförsäkring för skada som drabbar tredje man genom utströmning av olja och liknande. Tidigare ingick inte miljöförsäkringen, men med högre ställda miljökrav på båtklubbarna kommer också större ansvar.

I tilläggsförsäkringarna kan SBU nu också erbjuda fullvärdesförsäkring för byggnader och olycksfallsförsäkring för anhörig som inte är medlem inom klubbens område ingår också. Även en utökad miljöförsäkring där skada på egen egendom och cisterner finns inom tilläggsförsäkringarna.

Varför har detta inte funnits med tidigare och varför blev det möjligt nu?

– Svenska Sjö och SBU har idag ett tydligare samarbete än tidigare med en gemensam vilja att skapa en bra försäkring för våra båtklubbar.

Vad kostar detta för respektive båtklubb?

– Den grundläggande båtklubbsförsäkringen ingår i avgiften till båtförbunden, säger Peter Karlsson.

Lars-Åke Redéen

 

Klubbförsäkring för Svenska Seglarförbundets medlemsklubbar

Svenska Seglarförbundets klubbförsäkring är något annorlunda än SBU:s, beroende på att Seglarförbundets klubbar omfattas av Riksidrottsförbundets grundförsäkringar.