9 december, 2015

36-fots flaggskepp från XO Boats

Finska XO Boats har tagit fram ett nytt flaggskepp på hela 36 fot. Världspremiären för XO360 sker på Boot Düsseldorf 2016 i januari.

XO Boats satsar på en riktigt tuff stil i sin nya båt, som är byggd i en aluminiumlegering i skrovet enligt militära prestanda. Liksom övriga XO-båtar byggs den nya 36-fotaren för en trygg och säker färd även genom tuffa sjöar. Designteamet har särskilt tänkt på finsk ytterskärgård vid konstruktion av den nya modellen, enligt ett pressmeddelande.

Den nya båten har lång vattenlinje, en smidig sidoprofil och ett extra djupt V-format skrov för att ge mjukast möjliga gång under alla förhållanden. Enligt tillverkaren är XO360 god för farter på över 40 knop med två stycken diesel inombordsmotorer.

För tillfället testas en prototyp. Enligt pressmeddelandet får den mycket god bränsleekonomi för sin klass.

– Nya XO360 kommer definitivt att dra blickarna åt sig var den än kommer att synas. Vi tror att äkta båtmänniskor kommer att hitta många nya tilltalande lösningar i den här båten, som innebär ett stort steg framåt för XO-familjen, säger XO Boats VD Dan Colliander.

Båten har en rymlig ägarkabin föröver med badrum. Midskepps finns en extra kabin med dubbelkoj för gäster och extra stuvutrymme. Båten har ett öppet akterdäck, skjutdörrar och andra lösningar som gör det enkelt att hantera den på en person.

Som i många andra nyare båtar har XO360 panoramaframruta för att ge maximal sikt och undvika att siktfältet skyms. I XO:s ”Premiere Line” paket inkluderas allt som behövs för en riktigt välutrustad båt. dessutom finns en rad tillval med bland annat dubbla plotterskärmar.

XO Boats Oy grundades 2009 och ägs av EM Group Oy i Finland.

 

Tekniska fakta

Längd:                11,28 m

Bredd:                 3,29 m

Djupgående:     1,0 m

Vikt:                     3 600 kg (exkl. motorer)

Motorer:              600–740 hk

Toppfart:             40+ knop

Bränsle:             750 liter

Info:                    www.xoboats.com