16 november, 2015

Dags för klassikerägare att söka GYS Stipendium

Gaff Yacht Society har sedan 1960 verkat för att bevara våra kulturskatter i form av segelbåtar med unik form, design eller rigg. Sedan den första plastbåten kommit under slutet av 1950-talet hade dessa skapelser mer och mer tagit över från de klassiska skrovmaterialen trä, metall eller betong.

Medlemmarna i GYS såg då att det var dags att göra något åt det återstående beståndet av klassiska segelbåtar. Av trä, metall eller betong.

Därför instiftades GYS Stipendium för bevarande av äldre kulturhistoriskt eller på annat sätt intressanta segelbåtar av trä eller annat byggnadsmaterial samt äldre segel- och riggtyper redan för 25 år sedan.

Stipendiet, som är på 10 000 kr, utdelas sedan några år i samband med invigningen av Classicavdelningen vid båtmässan Allt för sjön i Älvsjö.

Hittills har hela 25 segelbåtar erhållit GYS Stipendium. Det är segeljakter av mycket skilda slag som catboaten Ellen (1999) som byggdes redan 1896 till SK 150 Beatrice Aurore (1991), byggd 1920 och konstruerad av August Plym.

Med tiden har Stipendiet blivit alltmer ansett som ett av de viktigaste incitamenten bland ägarna till äldre båtar av olika slag att göra en insats för att bevara sin klenod. Stipendiet har hjälpt många ägare att kunna skaffa utrustningsdetaljer till sin renovering eller underhåll av sin kulturskatt. Med tiden har ju även segelbåtar byggda av plast blivit klassiska och även ägare till en sådan kan alltså söka GYS Stipendium!

Senaste stipendiet som delades ut vid Allt för Sjön i början av mars 2015 gick till den lilla unika loggertriggade jakten Vanjara som fått en genomgripande renovering och nu är i lika gott skick som när hon var ny!

GYS Stiftelses arkiv med ansökningar till Stipendium behöver alltid fyllas på med nya ansökningar. Skicka in din ansökan till:

GYS Stiftelse
c/o Matton
Lostigen 68
139 40 Värmdö
De uppgifter som behövs är:
Namn och adress
Telefon
E-postadress
Båtnamn, konstruktionsår, konstruktör, varv
Båttyp
Gjorda arbeten
Har seglat sedan renoveringen
Sista ansökningsdagen är 10 januari 2016

Bilderna:
Beatrice Aurore (stora bilden)
Ellen (liten med fyrkantigt segel)
Vanjara (loggertriggade)