6 november, 2015

Båtexpo i Åbo för tankarna till nästa sommar

Torsdagen 5 november invigdes den nya båtmässan Båtexpo på Åbo Mässcentrum. Utställningen som pågår fram till fars dag visar upp ungefär 100 nya båtar, drygt 20 av dem för första gången någonsin. Alla de största motorbåtsmodellerna som säljs i Finland finns med. Bland annat Finnmasters nya Huskybåtar, som väckt stort intresse, kommer att få sin världspremiär i Åbo. Den nya utställningen är höstens enda inomhusmässa i Norden. Därför förväntar man sig även besökare från bland annat Sverige, där det finns en stor marknad för finländska båttillverkare.

Stämningen inom båtbranschen är positiv. Enligt branschorganisationen Finnboat har registreringen av nya båtar ökat med tre procent från fjolåret.

Buster Boats verkställande direktör Juha Lehtola berättar att det blivit allt viktigare med nya båtmodeller. Det är också tydligt på Båtexpo, där nästan alla stora båtmärken presenterar nya båtar. Enligt Lehtola går det även att identifiera andra trender:

– Vad gäller motorstorlekar är trenden tydlig: försäljningen av större utombordare på över 150 hästkrafter har ökat betydligt på senare år, säger Lehtola.

Förutom Buster har även Bella Boats och Konekesko medverkat i planeringen av och idéarbetet bakom mässan. Båtexpo har planerats med hänsyn till båttillverkarna och båtföretagen.

– De nya båtarna spelar förstås huvudrollen, men vi har försökt skapa ett intressant evenemang som även lockar besökare med underhållning och upplevelser för hela familjen. Vi tycker det är viktigt att mässbesökarna får pröva på nya saker, berättar Hannele Wolf-Mannila, vd för Åbo Mässcentrum Ab.

Mässan har en bassäng där besökarna får pröva på dykning eller till exempel paddelsurfing med instruktörer som övervakar. Under veckoslutet kan man även se sjöjungfrun Nerissa i bassängen.

Mässans stjärnartister är Kasmir och Krista Siegfrids. Särskilt på farsdagssöndagen hoppas man att barnfamiljer ska hitta till mässan.

För den som gillar specialiteter har mässan mycket att erbjuda, till exempel en av bara ett fåtal Riva Aquariva Cento-båtar i världen. Även en ny version av nostalgiska Marino Mustang visas upp. På mässan presenteras även en ny SUP-bräda med pedaler från Hobie.

Båtexpo stödjer Håll Skärgården Ren rf. Föreningens håller en konstauktion på mässan för att samla pengar till sin insamlingskampanj Fixa flottan. Auktionsobjekten visas upp i föreningens monter alla mässdagar klockan 10–18.

Info: www.venexpo.fi

Info: www.båtexpo.fi