19 oktober, 2015

Bilder från expedition på Arktis med Brutus Östling och Fredrik Granath

Den världsberömda naturfotografen Brutus Östling och producenten Fredrik Granath gav sig i april ut sig på en expedition med start i Arktis. Nu är de hemma igen, men åker snart tillbaks.

Bilderna från första resan nu i somras visar ett fantastiskt djur- och naturliv. Från januari till juni nästa år ska de arbeta runt om i Arktis, främst med isbjörn, för sitt internationella projekt ”Ground Zero”. Med sig har de bland annat Hondas elverk EU 10i.

Projektet handlar om Arktis natur och djurliv, samt vad som sker med ett klimat i förändring. Framtiden för vår miljö och vårt klimat är direkt kopplat till vad som sker i Arktis. Resultatet blir bland annat en stor fotobok som publiceras på tio språk i över 30 länder.

Under månadslånga expeditioner, långt från närmsta bosättning, är tillgång till el en nödvändighet.

– Vi är helt beroende av tillgång till elektricitet, säger Fredrik Granath.

– Inte bara för alla kamerabatterier, utan även för säkerhetsutrustning, som satellittelefoner och annat. Jag har lång erfarenhet av Hondas elverk, och vet att vi kan lita på det, även i extrem kyla. Dessutom är det väldigt portabelt och energisnålt.

Om männen bakom Ground Zero:
Brutus Östling är en av världens främsta naturfotografer. Under de senaste tio åren har han publicerat nio fotoböcker, flera av dem bästsäljare. Brutus har även vunnit många priser, till exempel Augustpriset och Pandapriset, samt blivit utnämnd till årets naturfotograf i både Sverige och Norden.
Fredrik Granath är världsledande på produktion och fältarbete i Arktis. Han har i femton års tid arbetat dels med egna projekt som till exempel ”Vanishing World”, en av de mest framgångsrika fotoböckerna internationellt det senaste decenniet, och dels för andra, som till exempel National Geographic.

Foto: Brutus Östling och Fredrik Granath.