13 oktober, 2015

Absolute Navetta 52 – lyxig långfärdsbåt

Nya Absolute Navetta 52 är en riktigt lyxig yacht som hade premiär på båtmässan i Cannes i september. Den är byggd enligt ungefär samma idéer som Azimuts långfärdskryssare, där fokus ligger på bekvämlighet och att kunna kryssa länge med familj och vänner.

Absolute är ett privatägt varv och ett av ganska få italienska båtvarv som fortfarande har kraften att ta fram nya modeller. Konkurrenter som till exempel Sessa Marine har haft några riktigt tunga år.

Navetta 52 är 16,00 m lång och planlösningen i det breda skrovet gör att hon har riktigt rymliga kabiner. Salongen på huvuddäck har gott om fönster och ljusinsläpp medan alla utrymmen under däck är sparsamt ljussatta, förutom ägarkabinen mitt i båten som har panoramafönster ut mot havet på båda sidor.

En av tankarna med långfärdsbåtar av den här typen är att de ska ha stabil flybrigde med gott om plats. Det gäller i högsta grad Navetta 52, där besättningen kan tillbringa en stor del av tiden på sjön här uppe. Flybridge är bra disponerad med bland annat två L-soffor.

På huvuddäck finns alla sociala utrymmen med soldäck, matplats och salong. Föröver har båten ett stort soldäck med dynor.

Liksom ett stort antal andra italienska varv använder Absolute svenska dieselmotorer från Volvo Penta, gärna i kombination med IPS och joystick.

Tekniska fakta:
Längd: 16 m
Bredd: 4,65 m
Vattentank: 600 liter
Bränsletank: 2 000 liter
Motorer: 2xD6-IPS600 (2×320 Kw-2×435 HP)
Info: www.absoluteyachts.com