För den som ännu inte tagit upp båten börjar det nu bli dags. Men även en båt på vinterförvaring kan vara utsatt för risker – med vår checklista undviker du dem.
När sommarsäsongen lider mot sitt slut börjar det bli dags för Sveriges hundratusentals båtägare att lägga båten på vinterförvaring. Men det är tyvärr inte bara till sjöss som det kan inträffa skador. Även på land kan tyvärr mycket hända.
Enligt en tidigare sammanställning från If inträffar en tredjedel av alla skador på båtar under vinterhalvåret – 2014 kostade dessa skador på vilande båtar totalt 19 miljoner kronor.
Båtar som blir frostskadade, välter där de står uppallade och motorer som blir stulna är tyvärr vanligare än båtägare skulle önska.
Som tur är finns det några saker som går att tänka på för att ge båten en säkrare vintervila. Här följer några exempel – du hittar hela listan på vår hemsida.
Har du en presenning över båten utomhus är det viktigt att skapa en taknock med fall. Då kan snö falla av och du slipper smältvatten som rinner in till båten.
Har båten inombordsmotor är det viktigt att tappa av den eller köra igenom den med frostskyddsvätska. En frostskadad inombordare kan kosta från 50 000 kronor och uppåt att reparera.
Har du en utombordare bör den inte förvaras tillsammans med båten utan inlåst på annat håll. Båtmotorer är eftertraktade byten för inbrottstjuvar.
Läs hela checklistan: https://www.if.se/web/se/privat/forsakringar/batforsakring/vinterforvaring/pages/skador-pa-baten-under-vintern.aspx