7 oktober, 2015

Beneteau Gran Turismo 40 med luftsmort skrov

Helt nya Beneteau Gran Tursimo 40 är en sport cruiser med många innovationer och smarta lösningar. Den här modellen ersätter Gran Turismo 38 och är bland annat försedd med ett skrov kallat Air Step 2, som ger tre gånger mer luft in under båten än ett traditionellt skrov.

Med Air Step 2 ökar även toppfarten upp till 1,5 knop med motsvarande motor samtidigt som båten kan bära upp till 700 kg mer last. Den första generationens Air Step-skrov har redan funnits ett tag, så detta är en vidareutveckling.
Den här modellen är den första som har det nya designspråk som Beneteau ska ge hela serien med Gran Turismo. Vi skandinaver känner igen en hel del av linjeföringen från finska Grandezza och till viss del även någon modell från engelska Princess.

GT40 har skarpa linjer, men i kombination med en ”lugn” färgsättning och bra materialval upplevs hon som stilig och elegant med en mycket inbjudande cockpit, där det finns gott om plats för familj och vänner.

Båten är designad för att passa både dem som vill ha en sportig båt och familjebåtsägarna. Den har kapacitet för upp till tio personer.

För designen svarar duon Nuvolari and Lenard. De säger att Air Step teknologin för GT40:s planande skrov ger en mycket bekväm upplevelse även i farter över 35 knop. Skrovets konstruktion bygger på en skarp V-form med hårda steglister som ger ett bra grepp i sjön. Dessa skapar även ett slags luftkudde, som ger en mjukare gång i sjön. Air Step 2 har olika luftintag under skrovet, intag som dramatiskt ökar luftflödet under båten. Resultatet är att Air Step 2 på GT40 ger 1,5 knop extra i toppfart, minimal stegring av fören vid planing och kapacitet för 700 kg mer last.

Båten har en öppningsbar hard top, som kan skjutas helt tillbaka och därmed skapa luftiga ytor ombord. Även en del av sidofönstren är skjutbara för att ge mer ljus in i båten och skapa en känsla av öppenhet.
Badplattformen är hög- och sänkbar (tillval) ner till under vattenytan.

Tekniska fakta
Längd: 12,55 m 41’2’’
Bredd: 3,87 m 12’8’’
Vikt: 7 650 kg 16,861 lbs
Bränsle: 2 x 325 liter 2 x 86 US Gal
Vatten: 200 liter 53 US Gal
Motorer max: 2 x 272 kW – 2 x 370 HP 2 x 370 HP
Maxfart: 38 knop

Info: www.dreammarine.se