6 oktober, 2015

Land Rover BAR – som ett stridsplan på havet

Den brittiska utmanaren till America’s Cup, Land Rover BAR, har sjösatt sin senaste testbåt – T2 – vid hemmahamnen i engelska Portsmouth. Båten kommer att sätta fokus på den här båttypen ännu mer och öka trycket som skapades med ”T1”. T2 är nästa steg i att utmana tekniken för att skapa en ultimat utmanare till America’s Cup 2017.

Vid designen av T2 har teknikerna använt den senaste tekniken från både bil- och flygindustrin för att skapa en maximalt snabb båt. T2 kommer att flyga på foils i samma storlek som en wakeboard samtidigt som de lyfter en vikt motsvarande en fullsatt Londontaxi.

Ben Ainslie är Team Principal och Skipper. Han har dessutom tagit fyra OS-guld och varit med om att vinna America’s Cup. Han säger:

– T2 är en extraordinär skapelse. Alla som har varit inblandade har gett allt vad de har i kunskap och erfarenhet till den här båten. Men effekt är ingenting utan kontroll och vi har inte kompromissat för att uppnå högsta nivå med båda dessa, säger Ben Ainslie.

Andy Claughton, Land Rover BAR Chief Technology Officer och dubbel segrare i America’s Cup:

– Detta är den mest tekniskt avancerade segelbåt som jag någonsin har varit inblandad i. Det är nästa viktiga steg för att utveckla den båt som kan utmana om America’s Cup, med några av de mest avancerade och kraftfulla tekniska landvinningar vi har sett i den här tävlingen.

Land Rover BAR fortsätter sina testseglingar på The Solent hela vintern. Nästa vecka flyger teamet till Bermuda för finalen i Louis Vuitton America’s Cup World Series, som seglas 17–18 oktober.