1 oktober, 2015

Lång räckvidd för Cranchi med Volvo Penta

Nya Cranchi Eco Trawler 43 Long Distance har verkligen fått extremt lång räckvidd och låg bränsleförbrukning. Förklaringen är den unika kombinationen med Volvo Penta IPS och Cranchis hydrodynamiska skrovdesign.

Det väl inarbetade samarbetet mellan Volvo Penta och den 145 år gamla italienska båtbyggaren Cranchi har kulminerat i den prisvinnande båten Cranchi Eco Trawler 43 Long Distance. Den är utrustad med Volvo Penta IPS för ultimat bränsleeffektivitet och längre tid ute på havet.

Cranchi designade den nya modellen, och skrovet i synnerhet, kring Volvo Penta IPS. Kombinationen med ett hydrodynamiskt korrekt skrov och Volvo Pentas Inboard Performance System (IPS), som reducerar bränsleförbrukningen med upp till 30% och ger upp till 40% längre räckvidd, ger en mycket effektiv båt.

Båten fungerar som ett ”hus på havet”. Trålarkonceptet, som blir allt vanligare, ger en rymlig båt med stora fönsterytor och gott om plats både under och på däck.

I den här modellen var hög toppfart inget krav och därmed kunde Cranchi skapa en båt med låg bränsleförbrukning. Båten kan utrustas med antingen dubbla Volvo Penta IPS 450 dieselmotorer eller en Volvo Penta IPS 350 och en 400. Eco Trawler 43 LD får därmed en toppfart på 23 knop vid 3 600 rpm och en marschfart på 17 knop vid 3 100 rpm. Andra fördelar med IPS omfattar joystick docking och enkel manövrering. Systemet ger även lägre vibrationer än andra installationer och lägre ljudnivå.

Cranchi började använda sig av motorer från Volvo Penta 1988, då varvet utrustade sin Mediterranée 40 med en Volvo Penta TAMD 61, som därefter följdes av en TAMD 71 flera år senare. När Volvo Penta fick Cranchi intresserat av sitt nya system i mitten av 2000 fick Cranchi möjligheten att skicka en Mediterranée 41 till Volvo Pentas testcenter på Krossholmen i Göteborg. Båten var utrustad med Volvo Penta IPS och har därefter testats omsorgsfullt under lång tid.

Cranchi, som är ett världskänt kvalitetsvarv, introducerade fyra nya båtmodeller vid årets Cannes Boat Show, varav en var Eco Trawler 43 LD. Företaget visade totalt sju modeller utrustade med Volvo Penta IPS.