22 september, 2015

Discovery Channel sänder miljödokumentären Racing Extinction

Onsdag 2 december sänder Discovery Channel samma program över hela världen – i över 220 länder och territorier. Programmet är Oscarvinnande dokumentärfilmsregissören Louie Psihoyos’s nya film Racing Extinction.

Fotografen och dokumentärfilmaren Louie Psihoyos samlar teamet bakom mångfaldigt prisbelönade The Cove på nytt för att skapa en väckarklocka i filmform, ett manifest där Louie knyter samman konstnärer, aktivister, forskare och politiker för att berätta om antroposén och vad människornas tidsålder gör med världen som vi lever i. Racing Extinction följer människorna som vägrar att ge upp och skickar med oss budskapet att vi kan förändra vår framtid – ett steg i taget.

Förutom skaparen Louie Psihoyos möter vi bland annat Shawn Heinrichs som lämnade ett högavlönat jobb för att göra marina naturfilmer och avslöja svarta börs-handel med utrotningshotade djur. Tillsammans med fotografen Jim Abernathy dokumenterar han människors brott mot naturen och arbetar för att ändra beteenden och förändra attityder på plats.

Leilani Munter är något så ovanligt som miljöaktivist och professionell racerförare, som aktivt arbetar för att göra världen miljövänligare och upplysa racingpubliken i miljöfrågor. Leilani kör enbart elbilar utanför banan och hennes solpanelsuppvärmda hus laddar bilarna.

Bland de engagerade människor som medverkar i filmen finns fotografen Paul Hilton som arbetar med att dokumentera avskogning och utvinningen av palmolja, Travis Threlkel som är grundare av Obscura digital och fokuserar på att väcka uppmärksamhet och hitta nya vägar att nå människor, Heather Rally som är veterinär och specialist på ekosystem samt eldsjälen bakom The Photo Ark – Joel Sartore, fotografen som bestämt sig för att hinna fota varenda hotad djurart innan den dör ut

Dokumentärfilmen premiärvisades i år på Sundance film festival och har under våren och hösten visats på en rad välrenommerade filmfestivaler.