18 september, 2015

Viktigt meddelande om återkallelse av T-Tenol från Kemetyl

Kemetyl T-Tenol med artikelnummer 2303 och batchnummer SE10036836, SE10038624 och SE10040193 har felaktig text på framsidesetiketten. Tenol är ett specialbränsle som används i spritkök och spritbrännare. På etiketten anges att produkten kan användas som ”eldningsolja för fotogenkök-/lampor och båtvärmare” vilket är felaktigt användningsområde.

Pressmeddelande:En analys i vårt laboratorium visar att om produkten hälls i en behållare med oljerester exempelvis en fotogenlampa, kan produkten brinna okontrollerat, och i det fall att T-Tenol hälls i en sluten behållare med veke kan en explosion uppstå när eventuella ångor antänds.

Kemetyl återkallar därför omedelbart produkten T-Tenol med den felaktiga texten “eldningsolja för fotogenkök-/lampor och båtvärmare”.

Vi har inte fått in några rapporter om skador på grund av felaktigt bruk, och olyckor av det här slaget är väldigt sällsynta, men vi väljer ändå att dra tillbaka produkten.

Vi vill också poängtera att det är inte är något fel på innehållet i flaskorna, det är etiketterna som har fått en felaktig text. Flaskorna innehåller Tenol och medför vid korrekt användning ingen olycksrisk.

Konsumenter som har köpt Tenol ombedes kontrollera batchnummer och text på etiketten. Ifall du har köpt en produkt med felaktig text, önskar vi få denna i retur för att undvika felaktig användning. Kontakta försäljningsstället där du har köpt produkten. Våra återförsäljare har informerats via telefon och brev.

Kemetyl AB beklagar eventuella olägenheter som detta medför för våra kunder och konsumenter. Vi värderar säkerhet mycket högt och ser med största allvar på det inträffade och gör vårt yttersta för att minimera skaderisken för slutanvändaren.