18 september, 2015

Rejäl RIB för amfibiedrift

Den här rejäla RIB-båten kommer från Nya Zeeland. Tillverkaren Sealegs International i Auckland har sjösatt sin hittills största RB – Sealegs Interceptor 9000.

Marknaden är främst militära och kommersiella användare, men säkert finns det många andra som också skulle kunna ha användning av båten. Eftersom den kan köras upp på land är den idealisk för att frakta prylar.

Interceptor 9000 drivs med en 300 hk Yamaha utombordare. Båten är kapabel till 44 knops toppfart med full last på 700 kg.

Enligt tillverkaren är sjöegenskaperna riktigt bra tack vare ett V-skrov med 23 graders bottenvinkel. Skrovet är tillverkat i 5 mm aluminium och för att spara besättningen är båten försedd med rejäla stolar, åtta stycken Jolt Rider stötdämpade säten. Bredden är hela 3 m, vilket ger en stor däcksyta och en bra arbetsplattform.

Tack vare Sealegs system för motoriserade båtar går det att köra den här RIB:en i upp till 7 km/h (fram eller back) med hjälp av en 22 hk Honda hydraulmotor. Därmed kan man köra båten rätt ut från garaget i vattnet, vilket borde göra den lämpligt för till exempel sjöräddning eller andra som vill förvara båten säkert och tryggt men ändå kunna sjösätta snabbt.

I vattnet fäller man upp hjulen och kan därefter köra den som en vanlig RIB. När man närmar sig land är det bara att fälla ner hjulen och tuffa upp på torrt underlag.

För den som är i Nya Zeeland finns det möjlighet att se Sealegs 9 m Amphibious Interceptor på Auckland On-the-Water Boat Show, som hålls 24–27 september.

Tekniska fakta:
Längd: 9 m
Bredd: 3 m
Skrov: 5 mm aluminium
Höjd hjul nere: 2,45 m
Bottenvinkel: 23 grader
Vikt torr: 2 240 kg
Last max: 700 kg
Tuber: Hypalon
Bränsle: 250 liter
Motor: 300 hk utombordare
Toppfart i sjön: 44 knop
Toppfart på land: 7 km/h
Info: www.sealegs.com