14 september, 2015

117-knopsbåt från Mercedes AMG och Cigarette

Tyska Mercedes AMG och Cigarette från USA står bakom denna enorma, 50 fots dräparracer. Båten byggs av Cigarette, men trimmas av Mercedes egen tuningfirma AMG.

Cigarette är lika välkända för effektstinna båtar som Mercedes är erkända för sina maffiga sportbilar. När de två valde att göra gemensam sak med en racerbåt blev resultatet minst sagt häftigt.

Eller vad sägs om denna Cigarette Racing 50 Maurader GT S Concept? De båda företagen har ett långt samarbete bakom sig med att bygga prestandainriktade båtar, men frågan är om inte den här tar priset.

Den nya racern visades på årets båtmässa i Cannes. Från utsidan lägger man märke till den tuffa lacken i svart och guld och Speedmasterdreven, som talar om att det finns rejält med effekt under motorhuven.

Båten har hämtat mycket teknik från sportbilen Mercedes AMG GTS. Under motorhuven på denna spetsformade racer finns två stycken Mercury Racing V8 bensinmotorer på vardera 4 liter och försedda med dubbla turboaggregat. Den totala effekten är 3 100 hk, alltså 1 550 hk per motor. Rena racingprestanda och därmed också ett helt annat behov av service än en vanlig båtmotor.

Båtens toppfart är hela 117 knop, vilket är minst sagt imponerande för en 50 fots båt.

Enligt Cigarette, som serieproducerar racerbåtar i större volym sedan många år, ska just den här båten bara byggas i ett enda exemplar. Prislappen är cirka 10 Mkr, det vill säga 2,5 Mkr mer än en standard Cigarette 50 Maurader SS. Men den har bara 2×1 350 hk.