10 september, 2015

Finn-Marin Ltd lanserar en helt ny modellserie av aluminiumbåtar

Under hösten 2015 lanserar finska Oy Finn-Marin Ltd en helt ny modellserie av aluminiumbåtar. Oy Finn-Marin Ltd är en av de största glasfiberbåtstillverkarna på den skandinaviska marknaden med sina två varumärken Finnmaster och Grandezza premiumbåtar. I och med lanseringen av aluminiumserien är Oy Finn- Marin Ltd den enda båttillverkaren som kan erbjuda sina kunder fritidsbåtar med både glasfiber- och aluminiumskrov samt premiumbåtar upp till 40 fot.

Pressmeddelande:

– Vi har en längre tid följt med aluminiumbåtsmarknadens utveckling i Skandinavien och kunnat konstatera att aluminiumbåtar är här för att stanna. Under de senaste åren har vi fått åtskilliga förfrågningar från våra kunder och återförsäljare om aluminiumbåtar och vi ville svara på denna efterfrågan, säger berättar Jarmo Kinnunen, exportchef på Oy Finn-Marin Ltd.

– Trots att vi har satsat starkt på produktutvecklingen av glasfiberbåtar, har vi identifierat en stor marknad som vi inte har kunnat betjäna när vi inte byggt i aluminium. Planeringen av båtarna har pågått parallellt med utvecklingen av glasfiberbåtarna redan en längre tid. I processen har vi velat säkerställa att varje liten detalj i våra aluminiumbåtar är lika genomtänkt och funktionell som i våra glasfiberbåtar. För oss var det en självklarhet att direkt lansera en hel serie för att visa vårt kunnande av att bygga aluminiumbåtar och för att genast kunna svara på efterfrågan i många olika segment.

– I över 25 år har vi tillverkat glasfiberbåtar och under denna tid har vi lärt oss vilka funktioner som är de viktigaste när man är ute på sjön. Våra glasfiberbåtar är även kända för Smart Design-konceptet. I de nya aluminiumbåtarna har vi utnyttjat både vår långa erfarenhet och Smart Design tankesättet. Vi har satsat på att bygga ett perfekt fördäck, den bästa förarergonomin, suveräna utrymmen och omtanke för passagerarna.

Skrovegenskaperna har tagits fram i samarbete med några av de bästa båtkonstruktörerna. Vi har fokuserat på att ta fram tysta, hållbara och stabila skrov tillverkade i 5083-aluminiumet och med utmärkta köregenskaper.

Allt detta har vi kombinerat med den modernaste designen, säger Osmo Roukala, produktutveckligschef på Oy Finn-Marin Ltd.

Båtarnas färgvärld är harmonisk och tidlös men är samtidigt sportig och praktisk. All inredning från durken till panelen och från vindrutan till dynorna går i färger som aluminiumgrått, svart och vitt vilket ger båtarna en stilig finish. Sista touchen på interiören ger de diskreta röda detaljerna i sömmarna på dynorna och stolarna.

Vindruteramen har en fräck och sportig design och eftersom den är gjord av svart eloxerad aluminium, är den bättre skyddad mot korrosion, är slitstarkare och avstöter smuts bättre. Inuti båtarna finns det en aluminiumdurk som är praktisk och lättskött. Tillsammans med de stora badplattformarna som följer skrovsidorna i aktern och med den breda svarta relingslisten bjuder båtarna på en ny och innovativ designupplevelse. Förutom att de extra tjocka relingslisterna har ett estetiskt värde, skyddar de båten från alla håll mot skråmor. Den nedre relingslisten som går kring badplattformen och fortsätter långt in på sidorna.

Egenskaper som pålitlig, trygg, uthållig och slitstark var egenskaper som vi ville att skulle representera vår nya serie. Samma karaktärsdrag som kännetecknar hundrasen Husky – därav namnet Finnmaster Husky.

Finnmaster Husky R6
Instegsbåten i Husky serien är en perfekt båt för förbindelse och fiskefärder samt dagsturer ute i skärgården. Båten har höga fribord och det är lätt att stiga ombord via gångvägarna i fören och i aktern. I ankarboxen i fören kan man montera en landstigningsstege. Det är lätt att röra sig i båten genom den tvådelade dörren som finns mellan konsolerna, och på det rejäla öppna fördäcket finns det fenderhållare för fyra stycken fendrar.

Husky R6 har en hög vindruta för att ge bästa möjliga vindskydd för alla passagerare. Lanternorna är integrerade i rutramens akterhörn. Förarplatsen är välplanerad och ergonomisk och dessutom är styrkonsolen utrustad med en plats för kartplotter (upp till 10”). Förarplatsen är även försedd med ett vinklat fotstöd, mugghållare, 12 V eluttag och på sidan av förarplatsen finns en praktisk förvaringsbox för små tillbehör. I navigatörens pulpet finns ett rymligt och låsbart handskfack och inuti det ett dubbel-USB uttag.

Offshorestolarna är stabila och bekväma och ställbara. I båda pulpeterna finns stora låsbara förvaringsutrymmen, som fungerar med samma nyckel som även låser handskfacket.

Särskild uppmärksamhet har fästs vid passagerarkomforten. Kapellet ligger undangömt i kapellgaraget bakom akterbänken och stör inte medpassagerarnas resa. Under bänken finns det stuvutrymme för allt nödvändigt man bör få mig sig för en dagsresa. I aktern finns två stora ankarboxar i aluminium, samt en rejäl badstege.

Båten har klassats för en motorstyrka upp till 130 hästkrafter men fungerar även perfekt med en 100 hästkrafts motor.

Finnmaster Husky R7
Detta är den perfekta båten för dig som vill tillbringa dagen med familjen eller vännerna ute på sjön. Båten har höga fribord och det är lätt att stiga ombord via fören genom att ta stöd av förräcken eller via akterns gångvägar som finns på båda sidorna av U-soffan. I ankarboxen i fören kan man montera en landstigningsstege.

Det är lätt att röra sig i båten genom den tvådelade dörren som finns mellan konsolerna. I fören finns fenderhållare för fyra stycken fendrar. Fördäcket är rejält och öppet och möjliggör att man kan använda detta utrymme för till exempel transport eller för fiske.

Bakom vindrutan i R7 sitter samtliga passagerare tryggt skyddade från vinden. Lanternorna är integrerade i rutramens akterhörn. Sittplatserna vid båda konsolerna är ergonomiska och utrustade med vinklade fotstöd. I styrkonsolen finns en central plats för en upp till 12” stor kartplotter samt ett 12V eluttag. På sidan av förarplatsen finns en praktisk förvaringsbox för små tillbehör. I navigatörens pulpet finns ett låsbart handskfack och en förvaringsficka för små tillbehör. Offshorestolarna är stabila och bekväma och ger utmärkt stöd. Navigatörplatsen är även försedd med ett extra armstöd för att ytterligare öka komforten. I båda pulpeterna finns stora låsbara förvaringsutrymmen som fungerar med samma nyckel som även låser handskfacket.

Sittbrunnen är störst i sin klass och bjuder till social samvaro. Den är försedd med en bekväm U-formad soffa som lätt kan omvandlas till ett soldäck med två tilläggsdynor. Under U-soffan finns rejält med förvaringsutrymme samt plats för en kylbox medan kapellet ligger undangömt i kapellgaraget. I aktern finns två stora ankarboxar i aluminium och en rejäl badstege. Likt alla de andra skroven i Husky-serien har man inte kompromissat vad gäller skrovens kör- och sjöegenskaper.

Finnmaster Husky R8
Man skall inte behöva kompromissa då man vill åka ut och njuta av sommardagarna med familjen och vännerna. Valet skall inte behöva stå mellan sportig eller bekväm. Husky R8 är seriens absoluta flaggskepp som är lika pigg för sport som redo för komfort. Husky R8 har samma trygga insteg som de andra Husky modellerna. I fören finns gott med durkutrymme men fördäcket är även försett med en bekväm L-soffa och på styrbordsida når man lätt relingen om man känner för att fiska. Båten har höga fribord och det finns gott om utrymme att röra sig genom den tvådelade mellandörren.

Husky R8 har en hög och robust vindruta som skyddar alla passagerare från vinden. Lanternorna är integrerade i rutramens akterhörn. Förarplatsen är lätt överskådlig med en central plats för en upp till 12” stor kartplotter. Förarplatsen är även försedd med ett 12V eluttag och en mugghållare och på sidan finns en praktisk förvaringsbox för små tillbehör. Panelerna är i antracitgrå färg och reflekterar inte solljus. Båda sittplatserna är utrustade med vinklade fotstöd.

I navigatörens pulpet finns ett låsbart handskfack med monteringsplats för stereo. Offshorestolarna är stabila och bekväma och ger utmärkt stöd i sidled samtidigt som de är behagliga för ryggen. Förararstolen är ställbar på höjden för att garantera en naturlig körställning. Navigatören har även ett armstöd för att ytterligare öka komforten. Bakom båda stolarna finns både mugg- och flaskhållare. I båda pulpeterna finns stora låsbara förvaringsutrymmen, som fungerar med samma nyckel som även låser handskfacket.

I Husky R8 har vi konstruerat den optimala sittbrunnen som möjliggör att stora sällskap kan njuta av samvaron i den enorma U-soffan. Runt U-soffan finns det räcken på båda sidorna och dessutom på kapellgaraget så att man tryggt kan hålla i sig ifall föraren bestämmer att ta ut högre hastigheter och branta svängar. Kapellet reser praktiskt ner i kapellgaraget och den stör inte passagerarna ifall man väljer att ha den nedfälld. Under U-soffan finns enorma stuvutrymmen för allt man kan tänkas behöva ha med sig. Då solen står som högst vill man enkelt kunna bädda ut till soldäck och i Husky R8 kan tre vuxna personer njuta behagligt av solen bredvid varandra utan att behöva trängas. I aktern finns rejäla badplattformar och en praktisk stege för en svalkande simtur.

Husky R8 har mycket hög prestanda och är en lättkörd båt som garanterar en sportig körupplevelse. Skrovet tar grov sjö mjukt och är konstruerad för farter upp till femtio knop. Skrovet fungerar dock precis lika fint i lägre farter ifall du hellre vill glida omkring i skärgården. Båten är klassad för 225–300 hästkrafter.