2 september, 2015

Swimrunoriginalet ÖTILLÖ firar 10-årsjubileum, 7 september i Stockholms skärgård

I år firar det stora uthållighetstestet ÖTILLÖ tio år. 120 lag (i par) står på startlinjen, den 7 september på Sandhamn i Stockholms skärgård. 550 lag från hela världen står på väntelista. ÖTILLÖ är originalet och pionjären för den snabbt växande sporten swimrun och den längsta swimruntävlingen i världen.

Deltagarna springer och simmar 75 km i våtdräkt och löparskor över och mellan 26 öar i Stockholms skärgård. Tävlingen är rankad som en av världens tuffaste utmaningar och räknas som VM i swimrun. I takt med att sporten växer blir loppet snabbare, konkurrensen hårdare med allt fler mix- och damlag. Tiden att slå är fjolårets banrekord av världsmästarna Lelle Moberg och Daniel Hansson, 8 tim 16 min 19 sek. De flesta lag når målgången i solnedgången många timmar senare …

– Loppet sänds live på internet måndagen den 7 september från kl. 06:00 http://otillo.se/live

Det hela började med ett vad i baren på Utö Värdshus mellan två bröder och två kompisar. I två år utmanade de varandra att ta sig för egen maskin från Utö till Sandhamn. Sedan plockade tävlingsarrangörerna Michael Lemmel och Mats Skott upp idén och skapade ÖTILLÖ. Det första året 1996 deltog nio lag. Två gick i mål. Nu är loppet ett av de mest prestigefyllda i världen och en helt ny sport har skapats med närmare 60 registrerade swimrunlopp i hela världen.

“Många tyckte vi var galna när vi skapade en tävling av ett så tokigt vad. Ingen, inklusive oss själva, kunde föreställa sig den enorma utvecklingen av swimrun de senaste åren. Swimrun växer stort i hela Europa och framförallt i Sverige. Anledningarna är många, men de viktigaste faktorerna är att du tävlar i par, tillsammans med en kamrat i vild natur. Naturupplevelsen är stor och det krävs inte någon komplicerad utrustning. Vi ser framemot att fira 10 år med ÖTILLÖ och swimrun den 7 september och är ödmjuka men stolta över framgången!” säger arrangörerna Lemmel och Skott.

Swimrun är tävlingsformen där man springer och simmar om vartannat med våtdräkten och löparskorna på under hela loppet. Det finns ingen tid att byta utrustning mellan grenarna.

Konkurrensen är stenhård på ÖTILLÖ, deltagarna är handplockade från kvaltävlingar och meritansökningar. Många får stå över, då maxgränsen är 120 lag.

Startskottet går kl. 0600 utanför Seglarhotellet i Sandhamn och förutom en sträcka som motsvarar 1.5 maraton i terräng i våtdräkten och drygt tre Vansbrosimningar i löparskorna måste deltagarna tackla hala klippor, snåriga stigar, vågor och kallt, strömt vatten. För att klara tidsbegränsningar och ta sig till målgången vid Utö Värdshus på Utö innan mörkret faller finns det ingen tid att förlora. Om väder och vind tillåter, kommer loppet med största sannolikhet att vara snabbare än någonsin.

Många har byggt upp erfarenhet från tidigare tävlingar och en rad med starka atleter och personligheter finns med på startlistan. Regerande världsmästare och banrekordhållare i alla tre klasser Lennart Moberg & Daniel Hansson (herr), Ulrika Eriksson med ny lagkamrat Peter Oom (mix), mor och dotter Bibben Nordblom & Charlotta Nilsson (dam) kommer att möta tufft motstånd runt banan. En av världens främsta ultralöpare Rory Bosio från Kanada tävlar i mixklass. Jonas Colting har deltagit i samtliga nio upplagor, i år blir det i mixklass för första gången. England’s Pippa Middleton antar utmaningen med svensken Jöns Bartholdson. Sveriges största rapartist Petter tävlar för andra året i rad, i år i mixklass. Musikartisten Daniel Adams Ray är en erkänt stark idrottare och har blivit inspirerad att tävla i swimrun.

Mats Andersson är en av de fyra vännerna, som slog vad på baren, och den ende deltagaren som slutfört samtliga nio tidigare upplagor och alla kvaltävlingar till ÖTILLÖ.

”ÖTILLÖ är en av världens tuffaste tävlingar, men är också den härligaste. Trots den ökade populariteten har loppet lyckats behålla den ursprungliga känslan av att vara några kompisar som simmar och springer genom vacker skärgård. Känslan av samhörighet finns med i alla swimruntävlingar men speciellt i ÖTILLÖ. Man deltar även för motståndarna! Dessutom är ÖTILLÖ ett bevis på att en bra idé är en bra idé…” säger Mats Andersson som firar tioårsjubileet genom att tävla med sin bror Jesper Mars, som också var en av de ursprungliga fyra.
Startlista 2015 http://www.otilloswimrun.se/teams/