28 augusti, 2015

Halmstads SS går ut hårt i Allsvenska finalen

I helgen ska det avgöras vilken klubb som är Sveriges bästa kappseglingsklubb. Den tredje och sista deltävlingen av Allsvenskan Segling pågår just nu på Grötö i Göteborgs norra skärgård. Efter första dagens seglingar är det Halmstads Segelsällskap som har kommit igång allra bäst med tre delsegrar.

Klubbarna har toppat sina besättningar med sina bästa seglare, i startfältet finns bland andra Josefin Olsson, som till vardags tillhör den absoluta toppen i OS-klassen Laser Radial. Josefin tävlar för sin moderklubb, Oxelösunds Segelsällskap, som också gör sin bästa deltävling hittills med två vinster den första dagen.

Vid förra deltävlingen i Malmö imponerade Värmdö Jolleseglare, som då kom på andra plats. Även denna helg börjar de bra och ligger nu tvåa med två vinster. Ekolns Segelklubb, som leder i den totala tabellen efter två deltävlingar ligger på tredje plats, de har också två vinster, men har också två tredje placeringar och i det hårda motståndet i Allsvenskan så räcker det inte för att placera sig i den absoluta toppen.

Göteborgs Kungliga Segelsällskap, som har två OS-seglare ombord i Malin Källström och John Harrysson har seglat jämnt och avslutade fredagen med en seger. De ligger nu fyra i sammanställningen i deltävlingen. Endast ett poäng efter GKSS ligger Kungliga Svenska Segelsällskapet, som också har ett starkt lag med Volvo Ocean Race-veteranen Magnus Woxén, vinnaren av Stena Match Cup Sweden, Mathias Bredin och de två unga och talangfulla 29er-seglarna Emil Järudd och Julius Hallström.

Fredagen bjöd på friska vindar och strålande solsken så förutsättningar var perfekta. Därmed fick alla 18 klubbar segla fyra race. De sex J/70 båtarna, som lätt kommer upp i planing, har varit uppe i över 12 knop på undanvindarna.

Seglingarna pågår precis utanför hamnen på Grötö, men det går också att följa tävlingen via internet, www.svensksegling.se/allsvenskan.
Följ Allsvenskan Segling på Facebook.

Resultat deltävling 3 efter dag 1 av 3
1. Halmstads Segelsällskap, 23 poäng
2. Värmdö Jolleseglare, 21 poäng
3. Ekolns Segelklubb, 20 poäng
4. Göteborgs Kungliga Segelsällskap, 20 poäng
5. Kungliga Svenska Segelsällskapet, 19 poäng

På varje deltävling möts alla klubbar ett antal gånger, kappseglingsverktyget är båttypen J/70, en sportbåt med fyra personer ombord.

Seglingarna kommer att genomföras på Grötö i Göteborgs norra skärgård. Båtarna kommer att segla en bana nära land så att publiken på plats lätt kan se tävlingen. Samtidigt går det att följa varje moment i tävlingen via internet och så kallad tracking, då SAP Sailing Analytics används. Här finns all information om hur varje lag har seglat in i minsta detalj, till stor glädje för de som är väl insatta i seglingens komplexitet.

Vinnarna bland de 18 klubbar som seglar Allsvenskan koras inte bara till Sveriges bästa kappseglingsklubb, man får också en plats i Sailing Champions League, som avgörs på Sardinien i september. Under 2015 kommer det att finnas nationella ligor i minst 13 länder, bland annat i Tyskland (Bundesliga) och USA (Premiere Sailing League).

Vi kommer att distribuera dagliga rapporter, bilder och en uppdaterad tabell. Men vi har också goda möjligheter att stötta er på plats på Grötö, både med fotobåt och access till seglarprofiler och personer från Svenska Seglarförbundet (Stefan Rahm, Isabelle Lindsten). Kontakta gärna isabelle@ssf.se för praktiska frågor och anmälan.