27 augusti, 2015

K-märkta fartyg i världens största fototävling

Nu drar världens största fototävling igång! Förra året vann en bild på ett k-märkt fartyg den svenska deltävlingen.

– Det vore väldigt roligt om vi kunde göra om bedriften även i år, säger Claes Wollentz, 1:e intendent på Sjöhistoriska museet.

Wiki Loves Monuments har i Guinness rekordbok kallats världens största fototävling, en tävling som pågår i flera länder samtidigt, där vem som helst får delta.

Tävlingen fokuserar på våra kulturskatter. Tanken är att samla in bilder på kulturhistoriskt intressanta platser och byggnader över hela världen, bland många andra de 130 fartyg som k-märkts av Sjöhistoriska museet i Stockholm.

– Vi har hittills fått in flera värdefulla nya bilder, som hade varit svåra att samla in på annat sätt, säger Claes Wollentz, som är en av de ansvariga för k-märkningen.

Hans kollega Fredrik Blomqvist håller med.

– Det här är också ett sätt för de k-märkta fartygen att få uppmärksamhet, framförallt de människor som lägger ner så otroligt mycket tid och arbete på att bevara det flytande kulturarvet.

Tävlingen, som pågår under hela september, är inledningsvis indelad i landstävlingar. I Sverige är tävlingen dessutom indelad i kategorierna fornminnen, k-märkta byggnader, arbetslivsmuseer och k-märkta fartyg. En jury utser vinnare i de fyra kategorierna, dessutom går de tio bästa svenska bilderna vidare till en internationell final.

Förra året blev en bild på segelfartyget Sarpen bästa svenska bild. Fartyget, med hemmahamn i Simrishamn, vann även första och tredje plats i fartygsklassen. På andra plats i fartygsklassen hamnade Ejdern, med hemmahamn i Södertälje.

Bakom tävlingen står Wikimedia, som bland annat ligger bakom det webbaserade uppslagsverket Wikipedia.

Var med och tävla – så här gör du!

På Wiki Loves Monuments webbsida (commons.wikimedia.org) skapar du ett användarkonto, om du inte redan har ett, och laddar upp dina bilder. Du kan ladda upp bilder mellan 1 september och 30 september 2015.

Här finns också en lista över de fornminnen, byggnadsverk, arbetslivsmuseer och k-märkta fartyg som ingår i tävlingen.

Listan över k-märkta fartyg hittar du även på Sjöhistoriskas webbplats (sjohistoriska.se/k-markta-fartyg)