21 augusti, 2015

Galeon satsar på båtar med extra utrymme i 510 Skydeck

Polska båtbyggaren Galeon satsar på att bygga båtar med delvis utfällbara utrymmen. Den senaste modellen som lanseras är 510 Skydeck, som blir en systermodell till Galeon 500 Fly som presenteras på Cannes båtmässa i september.

Galens huvuddesigner, Tony Castro, har designat en båt med linjer från en sports cruiser men där man med en knapptryckning kan öppna upp kupéns hela tak. Känslan blir då en öppen och välkomnande båt som även utan flybridge ger allt det ljus och sol man vill ha.

Kunderna kan välja mellan antingen vanliga drev eller Pod drive motorer för att få mer boutrymmen än med en traditionell installation med axlar. Båten har därmed mer innerutrymmen än många konkurrerande modeller. Här finns två rejäla kabiner med gott om ljus och rymd, enligt Tony Castro.

Salongen har en dinette föröver med vändbara säten för passagerare och förare. Alla kan därmed få panoramautsikt från salongen. Sidorutorna är elektriskt justerbara i höjdled så att man kan öppna upp båten ordentligt. I aktre delen av salongen finns ett bra utrustat pentry.

Dessutom har båten uppfällbara och öppningsbara paneler på flera platser, vilket framgår av bilderna här intill. Idén är hämtad från superyachts, som i flera år har haft utfällbara balkonger, stora badplattformar som kan byggas ut med soldäck och plattformar för småbåtar med mera.

Det är lätt att föreställa sig hur praktiskt detta är i verkligheten. När man har lagt till i en vik kan man utöka båtens ytor för den som vill solbada eller bara njuta av sjön i en ensam vik.

I aktern kan ett av de vändbara sätena även användas som utfällbar grill, en idé som har hämtats från Brasilien.

Tekniska specifikationer
Längd: 16,00 m
Bredd: 4,45 / 6,00 m
Djup: 0,9 m