19 augusti, 2015

Baltic Yachts sjösatte 115 fots custom racer

Finska Baltic Yachts har sjösatt en 115-fotare som är helt kundanpassad för att kunna vara med i vinterns RORC Caribbean 600 Race. Den silverlackade yachten lämnar varvet i Jakobstad i oktober.

Baltic Yachts är att av världens förnämsta varv när det gäller att bygga segelyachter. Med specialisering inom kolfiber har varvet fått ett stort antal prestigefyllda uppdrag att bygga båtar de senaste åren.

Den nya 115-fotaren är designad av Judel/Vrolijk med däck och interiör designade av Mario Pedols Nauta Design. Linjerna är eleganta på denna 88 tons kraftfulla cruiser/racer, som ska användas både för racing och som en komfortabel cruising superyacht med åtta kojer.

Riggen är av allra senaste design från Southern Spars med en löstagbar ”masttoppskran” som gör att hon kan förses med antingen ett konventionellt storsegel och ett fast, enkelt backstag för cruising eller en mer racinginspirerad riggning. Båten är bland annat försedd med ett snabbt hydraulsystem och ett speciellt trimningssystem för focken.

Skrovet är byggt i skumfylld kolfiber. Liksom däcket är skrovet byggt med högsta standards för vikter och balans. Varvet har samarbetat med kölspecialisten APM för att konstruera den speciella kölbox i kolfiber som gör att lyftkölen kan justeras från 5,85 till 3,65 m djupgående.

Nauta Design har använt ljus ekfanér och extrema lättviktspaneler för inredningen. Ljuset flödar även genom en mängd fönster och ventiler i yachten. Som vanligt med yachter har hela inredningen byggts upp som modell på varvet innan den färdigställdes.

Ägaren och gästerna har sina kabiner föröver. Salongen har full bredd tvärs över båten och en spektakulär bar med TV-salong. Besättningen om fem personer har sina utrymmen och ett eget pentry i aktern.

De slutliga testerna sker i Jakobstad, varifrån yachten levereras till sin ägare i oktober.