13 augusti, 2015

Härlig träbåtsfestival med regatta i vackert väder

Risörs Träbåtsfestival, som hölls förra helgen, lyckades resa sig och skapa en helt ny festival. Efter att arrangemanget slutade med konkurs förra året blev 2015 års upplaga en stor framgång. Det var färre båtar än tidigare, men tack vare solsken blev det en succéfull regatta.

Träbåtsfestivalen är den största i sitt slag i Europa och därmed även i Norden. Det utmärker sig genom att under åren ha samlat fantastiskt fina och intressanta klassiska träbåtar med besättningar av alla de slag.

Inslaget av anrika räddningsbåtar modell Colin Archer är markant, men här finns allt från pietetsfullt renoverade och även nybyggda snipor till klassiska 12:or. En särskilt intressant Colin Archer är RS 30 Risör II, som byggdes 1914 på Holmen i Risör. Hon tjänstgjorde i de ganska knepiga vattnen utanför Risör, där strömmen och havets vindar bryter vattnet, under åren 1914–1921 för att därefter stationeras på Hidra utanför Flekkefjord och senare i Ålesund. Idag är fartyget vackert restaurerat efter en renovering som startade 1987. År 1991 sjösattes hon igen på Holmen och i årets festival deltog RS 30 Risör II med vacker riggning.

10 000 personer besökte själva festivalen, som hålls i Risörs fina hamnar omgärdad av vita trähus. Känslan av maritimt arv är mycket påtaglig.

En av de vackraste båtarna var 10 mR Irene VIII byggd 1935. Den 16,52 m långa och 3,25 m breda båten är byggd och konstruerad av Johan Anker, men för tillfället i fransk ägo efter att ha varit i norsk ägo tidigare.

En av festivalens förgrundsfigurer genom alla år, båtbyggaren Leif Nielsen, visade upp en vacker träbåt i olika träslag med en nybyggd liten jolle som fick många suktande blickar…

För festivalens ledning var det viktigt att få ett positivt ekonomiskt resultat i år efter fjolårets konkurs. Detta lyckades och arrangörerna hoppas därmed kunna återkomma även nästa år med en träbåtsfestival i Risör. Det är ett välkommet besked!

Risörs Träbåtsfestival 2016 hålls 4–6 augusti.

Lars-Åke Redéen