Båtsäsongen är i full gång. Fler och fler skaffar båt och styr ut på våra sjöar och hav för att njuta av sommaren och frihetskänslan. Men det är inte bara att tuta och köra. Med trafiken på vattnet följer också ett ansvar – alltför många människor saknar nödvändig kunskap om säkerheten till sjöss.
Förarintyget är en god investering för alla som vistas ute på vattnet, menar Arne Eklund, mångårig kursledare för kurser inom sjöliv och navigation på Medborgarskolan i Karlstad och Arvika.
– Förarintyget är ett körkort för båt. Många åker ut på vattnet och vet inte vilka regler som gäller. Sjökort kan vara inaktuella och utprickningar kanske har ändrats. Man behöver aktuell kunskap för att inte få grundkänning. Många är också oerfarna med båt och tror att det bara är att köra på.
Har du en båt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter är kustskepparintyget ett krav. För att ta kustskepparintyget krävs ett godkänt förarintyg och genomfördbåtpraktik. Medborgarskolan har kurserna som behövs för ett tryggare båtliv! Förutom förarintyg och kustskepparintyg kan du till exempel ta utsjöskepparintyg, VHF-certifikat och kanalintyg.
Det senaste året har Medborgarskolan också märkt av en ny målgrupp som sökt sig till navigationskurserna. Familjer med föräldrar och barn, som går kurs och tar förarintyget tillsammans. En glädjande trend då ökad kunskap ombord på båten innebär en ökad trygghet på sjön.
Att gå kurs är dessutom så mycket mer än att bara lära sig sjövett och att läsa sjökort, tycker Arne Eklund.
– Även deltagare som inte har båt brukar gå på kurs. Du får ny och rolig kunskap samtidigt som det är socialt och trevligt. När kursen är slut brukar deltagarna fråga ”vad ska jag nu göra på torsdagskvällarna?”
Om Medborgarskolan
Medborgarskolan skapar mötesplatser för dig som söker kunskap, utveckling och upplevelser. Vår verksamhet inspirerar till lustfyllt och livslångt lärande. Våra kärnvärden är individen i centrum, utveckling i samverkan, ömsesidig respekt och kunskapens egenvärde.
Info: www.medborgarskolan.se