30 juli, 2015

Superyacht tender med dieseldrift från MasterCraft

Engelska båttillverkaren MasterCraft har tagit fram denna fräcka superyacht tender. Båten är utrustad med en Yanmar inombords dieselmotor till skillnad från många andra liknande båtar som traditionellt har bensinmotorer.

MasterCrafts serie med sportbåtar på 6,10 till 7,75 m finns nu också tillgängliga med Yanmars dieselmotorer. Båtarna kan även utrustas med en rad andra skräddarsydda tillbehör.

– Efter att ha jobbat med många ägare av superyachts, kaptener och andra i yachtindustrin under många år har vi insett fördelarna med en dieseldriven tenderbåt. Det innebär inte bara ökad säkerhet utan gör även att båten kan tankas ombord, där det finns redan finns diesel, säger Michael Hardicker, vd för MasterCraft Boats UK.

Företaget valde Yanmar som motorpartner för att deras V8-diesel som är godkänd enligt EPA Tier 3 (8LV) är extremt mjuk i gången, kompakt och tyst. Den har ett bredare effektområde (320–370 hk) med justerbart tomgångsvarvtal från 550 rpm och uppåt. Toppeffekten nås vid 3 800 rpm.

MasterCrafts ingenjörer har jobbat i flera månader för att installera motorn enligt kundens önskemål, utan kompromisser. Den har även testats ordentligt i både Medelhavet och Mellanöstern.

Båten premiärvisas vid Monaco Yacht Show i september.

MasterCraft introducerade sin serie båtar för saltvattenbruk för drygt tio år sedan. Deras djupa V-formade skrov ger en mjuk gång i sjön. Den största modellen är X55 med 7,75 m längd. Den är bland annat utrustad med wet bar och bogpropeller.

MasterCraft Boat Company etablerades i USA 1968. Det är idag en ledande båttillverkare. Företaget har varit verksamt i England sedan 1978.

Yanmars dieselmotor 8LV-320Z / 370Z har högt vridmoment i kombination med låg vikt. Den ger 320 hk vid 3 800 rpm respektive 370 hk vid 3 800 rpm. Motorvolymen är 4,46 liter.

Info: www.mastercraft-superyachts.com