Trygghet till sjöss stod i centrum när Gullholmen tidigare i veckan arrangerade Sjöräddningens dag för tredje året i rad. Närmare 400 besökare infann sig och möttes av både livsviktig information och efterlängtat solsken.
Uppslutningen från sjöräddningsaktörerna var mangrann och alla gav de prov på sina olika förmågor och på den samverkan som har kommit att kallas ”den svenska modellen”. Denna samverkan syftar till att skapa maximal sjösäkerhet så att nödställda till sjöss ska kunna få hjälp inom 60 minuter.
Både stora och små besökare flockades kring sjöräddningsaktörernas olika demonstrationer, prövade själva allt från helikopterhjälmar till brandsprutor och klev ombord på såväl helikopter som fartyg. Försvarsmakten deltog för första gången och besättningen på HMS Jägaren konstaterade att de aldrig hade kunnat förvänta sig det publiktryck som de möttes av på Gullholmen.
Besökarna på Sjöräddningens dag fick en rad tips på hur de själva kan bidra till säkerheten till sjöss genom att, i alla väder, bära en bra (och korrekt knäppt!) flytväst och genom att, vid nödläge, larma sjöräddningen så tidigt som möjligt och vid behov göra en egen våtdräkt av regnkläder och ligga still i vattnet i väntan på hjälp.
– Karlar över 50 år har extra stor nytta av att lyssna på de här råden. De tror ofta att de har samma ork och simförmåga som när de var 18 år. Men orken är inte densamma och dessutom gör simmandet att nedkylningen går mycket snabbare, konstaterade presentatören vid Sjöräddningsdagens dag, Gunnar Arwidsson.
Text: Ann Bernes
Bildtexter:
Sjöfartsverkets helikopter fick många besökare när den deltog i Sjöräddningens dag på Gullholmen. Både barn och vuxna ville titta in, pröva hur det kändes att sitta bakom spakarna och ställa frågor om sjöräddningsarbetet. Foto: Erik Bernes.
Besökarna på Sjöräddningens dag på Gullholmen följde med stort intresse de demonstrationer som genomfördes. Här får de se prov på hur olika flytvästar fungerar och hur de bär sig åt när de är knäppta respektive oknäppta. Foto: Hans Pettersson.