24 juli, 2015

Ny sjöräddning av Poseidon

På torsdagsmorgonen nådde KBV 001 Poseidon hamnen i Reggio Calabria, på det italienska fastlandet, med 328 migranter som räddats i havet öster om Sicilien.

Efter att ha fått en exakt position från det spanska spaningsflygplan som också ingår i Operation Triton, kunde Kustbevakningens Poseidon påbörja räddningsarbetet tidigt på onsdagen. Vädret var blåsigare med mer dyningar än det varit den senaste tiden, men de nödställda kunde lugnt och metodiskt föras över till Poseidon.

Av de räddade var 64 kvinnor och 38 barn.

– Många av barnen var väldigt små, under ett år gamla. Vi kunde också notera flera fall av diabetes och att flera var uttorkade. Vi har kunnat sätta in åtgärder som gör att de återhämtat sig säger Joakim Håkansson, befälhavare ombord på KBV 001 Poseidon.

– ­­Migranterna uppger att de kommer från bland annat Eritrea, Somalia, Syrien, Sudan, Iran och Egypten, och att de varit till sjöss i sex dagar, säger Joakim Håkansson, befälhavare ombord på KBV 001 Poseidon.

Båten de färdades i tog in vatten, och kunde inte bogseras till hamn.

Kustbevakningens fartyg KBV 001 Poseidon har hittills deltagit i 11 sjöräddningar och fört 2 874 personer i säkerhet i Italien. Besättningen ombord består av personal från Kustbevakningen och Polisen. Uppdraget i Operation Triton, som koordineras av Frontex, sträcker sig från 1 juni till 31 augusti.

Foto: Kustbevakningen.