Bland män som är över 50 år är det vanligt att inte använda flytväst när de är ute på sjön. Orsaken är till exempel att de inte tror något ska hända, tycker sig kunna simma bra och färdas i kända vatten. Det visar en studie som gjorts på uppdrag av Transportstyrelsen.
Under våren har Mindy-Li Nixon, som i år tar sin kandidatexamen i kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet, genomfört en studie som undersöker flytvästanvändning bland män över 50 år. Detta då den grupp som mest konsekvent förekommer i drunkningsstatistiken är män över 50 år som saknar flytväst,inte sällan med alkohol i blodet.
Studien har genomförts i form av intervjuer med slumpmässigt utvalda besökare på båtmässorna i Göteborg och Stockholm under våren 2015, samt en webbaserad enkätundersökning. Den webbaserade undersökningen besvarades anonymt av deltagarna i en så kallade webbpanel, där deltagarna var slumpmässigt utvalda män över 50 år, bosatta runtom i landet.
Deltagarna fick besvara frågor om egen sjövana, båtmodell/-er som de använder, vattendrag där de brukar färdas, huvudsakliga orsaker till att åka ut på sjön, alkoholkonsumtion på sjön, uppskattad simlängd under vissa förhållanden, flytvästanvändning med mera. Som en del av studien undersöktes också vilken typ av flytväst man skulle kunna tänka sig att använda.
Studien visar att av de totalt 268 deltagarna var det endast hälften som alltid bar flytväst, medan en dryg tredjedel hoppade över flytvästen för det mesta. Strax över en sjättedel valde aktivt att aldrig bära flytväst. Detta berodde på flera faktorer såsom gammal vana, att man inte tror att något ska hända, att man färdas i bekanta vatten och att man anser att man simmar bra och därför skulle klara sig i händelse av en olycka.
Flera faktorer ligger bakom varför män över 50 inte bär flytväst. De har ett generellt “det händer ju inte mig”-tänk, de ogillar detaljer med de klassiska flytvästar de redan känner till, de känner inte till alternativt saknar tillgång till de mer moderna modeller som finns och de har en övertro på eller dålig kännedom om hur kroppens och hjärnans förmågor försämras med åldern.
– Genom studien får vi ett viktigt kunskapsunderlag att arbeta vidare med. De fördjupade kunskaper vi fått kommer att vara ett viktigt bidrag i vårt arbete med att minska antalet döda och allvarligt skadade inom båtlivet, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.